HomeActualitateRoman

Firme neserioase pun în pericol o lucrare de 107 milioane de euro

Pentru a se evita pierderea banilor din cadrul proiectului, Consiliul Judeţean, ApaServ şi Primăria Roman vor monitoriza îndeaproape cele două contracte care se derulează la Roman. Joi au avut loc o şedinţă comună la Primăria Roman şi vizite în teren. Lucrările de la Roman au rămas, în continuare, sub media judeţeană. Firmele Moldocor și TLSIT au mari restanțe la lucrări.

apaserv 02Joi dimineaţă, la ora 8.00, reprezentanţi ai Primăriei Roman, ai Consiliului Judeţean, ai companiei ApaServ, dar şi ai unor firme de construcţii s-au reunit la primărie pentru a discuta despre stadiul lucrărilor din cadrul celor două contracte, care se derulează în Roman, ca parte a MasterPlanului de 107 milioane de euro, ce se implementează la nivelul judeţului Neamţ.

Conform proiectului, în Roman trebuie extinsă reţeaua de canalizare cu 14.869 de metri. Conform unei centralizări realizate miercuri, 18 iunie, sunt executaţi 4.761 de metri. Din cele 379 de cămine de canalizare – prevăzute în proiect -, sunt realizate 105. Din 1.067 de racorduri s-au făcut 361. Conductele de refulare trebuie să măsoare 5.630 de metri, iar până acum s-au făcut 1.749 de metri. Din cele 13 staţii de pompare, niciuna nu a fost montată. „În şedinţa din data de 3 iunie, societatea Moldocor s-a angajat că va realiza lucrări la reţeaua de canalizare cu trei echipe pe municipiul Roman, începând cu data de 15 iunie, dar, din data de 12 iunie, în Roman nu mai lucrează nicio echipă de la Moldocor. Am insistat ca lucrarea din strada Fabricii să fie prioritară, pentru că acolo sunt probleme cu canalizarea, Agrana a primit şi amendă din cauză că ne-a întins o mână de ajutor. Constructorul şi-a asumat faptul că va încheia pe data de 30 iunie această lucrare. Eu nu văd această finalizare pe 30 iunie, pentru că nu se mai fac lucrări în zonă”, a afirmat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, la începutul şedinţei. Acesta s-a arătat preocupat şi de faptul că lucrările la staţia de epurare s-au realizat doar în proporţie de 13,6%, deşi termenul iniţial de finalizare a lucrării era octombrie 2014. Acest termen a fost prelungit, pe data de 18 iunie, prin act adiţional, până în luna septembrie 2015. Reprezentanţii firmei Moldocor au spus că nu montează staţia din cartierul Danubiana din cauză că le este frică de hoţi.

apaserv 03Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, s-a enervat pentru că nu l-a văzut în sală pe Neculai Ivanov, managerul de Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi întocmire documentaţii pentru contracte de lucrări faza I – în condiţiile în care valoarea contractului de consultanţă la nivelul proiectului major este de aproximativ 14 milioane de lei -, apoi a cerut lămuriri de la directorul ApaServ cu privire la măsurile care se pot lua. Răspunsul a venit de la managerul general al proiectului.

„Contractele din Roman au întârzieri substanţiale. Nu este o mobilizare suficientă, cel puţin pe contractul de lucrări (CL) 4 din partea firmei Moldocor. Reprezentanţii firmei, la fiecare şedinţă, îşi asumă că vor aduce personal mai mult şi echipe mai multe în teren, dar, până acum, nu s-a întâmplat lucrul acesta. La şedinţa de monitorizare a proiectului, care a avut loc miercur, s-a făcut notă de corecţie şi se va trece la penalităţi. Se poate ajunge chiar până la rezilierea contractului”, a informat Ovidiu Iordache, managerul de proiect.

Culiţă Tărâţă a cerut informaţii cu privire la banii pe care îi iau cei care oferă consultanţă în cadrul MasterPlanului, apoi a precizat că vrea realizarea proiectului, nu să se ajungă la sancţiuni. Acesta a anunţat că vrea să facă şedinţe în fiecare săptămână, pentru a ţine situaţia sub control. „Când este licitaţie, e coadă mare, nu ştie fiecare cum să tragă tot felul de sfori ca să câştige licitaţia. La punerea în aplicare a proiectului, se găsesc tot felul de motive ca să nu se facă treabă”, a spus Culiţă Tărâţă.

apaserv 04Primarul Leoreanu a cerut date concrete cu privire la momentul în care reţeaua de canalizare din cartierul Danubiana va deveni funcţională. „Agrana ne blindează, adică reţeaua de canalizare a fabricii va fi separată de reţeaua de canalizare a cartierului Danubiana. Nu ştiu dacă înţelegeţi, dar cartierul acela rămâne în aer. Nu ştiu dacă înţelegeţi gravitatea, dimensiunea acelei probleme. Mi-aţi promis că pe 30 iunie este gata şi nimeni nu mişcă acolo”, a adăugat Laurenţiu Dan Leoreanu.

Reprezentantul firmei Moldocor s-a justificat, spunând că există probleme cu SC TLSIT SA, liderul de asociere pe CL 4, în sensul că TLSIT a primit banii de la ApaServ, dar nu a făcut plăţi, mai departe, către Moldocor. Culiţă Tărâţă a răspuns că aceasta nu este treaba lui, iar primarul Leoreanu a întrebat pe ce lucrări să se deconteze, dacă nu au făcut lucrări.

„Moldocor pune în pericol şi alte contracte, pentru că este titular pe CL2, iar de CL2 se leagă CL5. Din punctul nostru de vedere, constructorul nu are niciun motiv să nu facă treabă. Vom stabili cu inginerul câteva puncte de referinţă şi, dacă nu le respectă, îl vom penaliza”, a afirmat Cătălin Dughir, managerul general al ApaServ SA.

apaserv 05Referitor la lucrările de la staţia de epurare, reprezentantul firmei Passavant Rotriger a dat asigurări că lucrările vor avansa mult mai bine decât până acum. „Am luat deja măsuri pentru recuperarea întârzierilor, vom veni cu un contractor nou, adiţional, faţă de cel contractat. Pentru că cel declarat se mişcă foarte greu, atunci vom suplimenta cu alt contractor”, a declarat Emilian Strugaru, reprezentantul Passavant Rotriger.

Discuţiile în cadrul şedinţei au continuat pe marginea acestui subiect, iar Culiţă Tărâţă a cerut celor de la ApaServ să nu mai facă nicio plată până când nu va fi înştiinţat despre acest lucru. Discuţiile de la Primăria Roman au continuat pe teren: în cartierul Danubiana, în cartierul Nicolae Bălcescu şi la staţia de epurare.

apaserv 07La vizita de la staţia de epurare, Culiţă Tărâţă şi Laurenţiu Dan Leoreanu au făcut lobby pentru firmele romaşcane, sugerându-i reprezentantului Passavant Rotriger că partea din lucrare care poate fi subcontractată poate fi dată unei firme locale, mai ales că subcontractorul de la Constanţa nu s-a dovedit serios. În plus, cei doi au vorbit şi despre costurile (cu masa, cazarea sau transportul) mai mari pe care le presupune aducerea unei firme din altă localitate.

În urma şedinţei de joi, Consiliul Judeţean va primi un raport săptămânal cu privire la stadiul lucrărilor. În plus, Culiţă Tărâţă a spus că va mai face vizite în teren. Acesta a adăugat că va trece la sancţiuni pentru constructori, precizând, însă, că „ar fi nenorocire dacă s-ar rezilia contractele”.

Comentarii

WORDPRESS: 0