Firme nemțene implicate în evaziune fiscală de zeci de milioane

Dimensiune text

În contul unei firme au fost înregistrate, între 2012 şi 2014, facturi fictive. Firma a evitat, astfel, plata unor impozite considerabile către bugetul de stat. Prejudiciul calculat de procurori se ridică la aproximativ 35.000.000 de lei.

Două firme din Neamţ au emis facturi fictive pentru comerț cu material lemnos către o firmă de pază din Bucureşti. Scopul acestui artificiu era acela de a evita plătirea unui impozit mare către stat. Asta susţin procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamţ, care, împreună cu lucrătorii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ efectuează cercetări faţă de cinci suspecţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.

În fapt, ca mod de operare specific al suspecţilor cercetaţi, s-a reţinut identificarea şi preluarea prin intermediari a unor societăţi comerciale care aveau în posesie sau care puteau să obţină documente cu regim special, utilizate în comerţul cu material lemnos şi folosirea ulterioară a acestor documente, precum şi a unor facturi şi chitanţe completate fictiv, pentru a se atesta livrarea către societăţile comerciale beneficiare a unor cantităţi importante de mărfuri, în special material lemnos primar şi secundar.

Suspecţii au organizat întocmirea în fals şi emiterea unor facturi, prin care se atesta în mod fals livrarea unor cantităţi mari de marfă, cu o valoare ridicată, către SC „Scorseze Security International” SRL Bucureşti.

„Ca urmare a organizării acestei activităţi infracţionale, în numele SC «Cogicomconstruct Primtrans» SRL au fost întocmite, în cursul anului 2014, mai multe facturi, prin care se atesta în mod fictiv că această societate comercială ar fi livrat, în perioada 2012 – 2014, către SC «Scorseze Security International» SRL cantităţi imense de mărfuri, după cum urmează: în cursul anului 2012 – în valoare de 58.543.839, 20 lei; în cursul anului 2013 – în valoare de 52.975.668,86 lei; în cursul anului 2014 – în valoare de 2.400.000 lei. Aceste facturi, emise de o societate comercială de tip «fantomă», aflată de la data de 16 octombrie 2013 în procedură de insolvenţă, au fost înregistrate în contabilitatea SC «Scorseze Security International» SRL, având drept rezultat degrevarea artificială şi ilicită a acestei societăţi comerciale de plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, cu titlu de taxe şi impozite”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Suspecţii au folosit, pentru realizarea scopului infracţional arătat, şi SC „Starlet Wood” SRL Bistriţa, precum şi SC „Domexim Team” SRL Vânători Neamţ. Probele obţinute în cauză au arătat că aceste două societăţi comerciale au fost folosite de către membrii grupării infracţionale cercetate pentru emiterea unor facturi fictive către SC „Scorseze Security International” SRL, în total, prin cele trei societăţi fantomă fiind facturate în mod fictiv, mărfuri în valoare totală de 145.585.993 lei, cu un prejudiciu estimat în dauna bugetului de stat în sumă de 34.940.638 lei.

În cauză au fost efectuate şase percheziţii pe raza judeţelor Neamţ, Galaţi şi municipiul Bucureşti. Suportul informativ şi tehnic a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

Procurorii Biroului Teritorial Neamţ au dispus reţinerea suspecţilor şi înaintarea dosarului la Tribunalul Neamţ, însoţit de referat cu propunere de arestare preventivă.


COMENTARII

WORDPRESS: 0