Firma Caremil a deschis punct de lucru în județul Iași

Dimensiune text

23 de persoane lucrează, începând de miercuri, la punctul de lucru deschis de societatea Caremil în localitatea Suhuleţ, comuna Tansa, judeţul Iaşi. Costurile cu naveta și instruirea angajaților, dar și ritmul de muncă al nou-veniților nu permit salarizarea la nivelul așteptărilor. 

În ultimii ani, societatea Caremil a deschis mai multe puncte de lucru în sate din judeţele Iaşi şi Neamţ, pentru a economisi banii cheltuiţi pe naveta muncitorilor care veneau din acele sate să lucreze la Roman şi pentru a da o şansă locuitorilor din zonă de a avea un loc de muncă stabil.

Miercuri, 8 iulie, a fost deschis cel mai recent punct de lucru al societăţii, în localitatea Suhuleţ, comuna Tansa, judeţul Iaşi. 23 de persoane lucrează în prezent acolo, după ce au fost formate, timp de două luni, la Roman.

În luna august va fi deschis un nou punct de lucru, în localitatea Ştefan cel Mare, din judeţul Neamţ, iar până la finalul anului, conducerea fabricii intenţionează să mai deschidă un atelier şi în localitatea Păstrăveni.

De la 1 iunie anul acesta, au intrat în producţie 22 de persoane şi la un punct deschis de Caremil la Bozieni, iar alţi patru muncitori de acolo se află într-un program de formare pe maşini speciale de încheiat tricot.

caremil 02„Noi am înţeles foarte bine că aceasta este tendinţa în domeniul confecţiilor, să faci puncte de lucru în localităţile unde locuiesc oamenii. Problema este că, de multe ori, noi am intenţionat să deschidem puncte de lucru în mai multe localităţi, dar nu am găsit oamenii disponibili să vină să lucreze. Un exemplu este cel de la Hociungi, din comuna Moldoveni. Noi, acolo, propriu-zis, nu am avut punct de lucru. Am discutat cu domnul primar despre intenţia de a deschide un punct de lucru, dumnealui ne-a pus la dispoziţie un spaţiu, noi am dus acolo câteva utilaje, iar apoi s-a dat anunţ de angajare. Din păcate, nu a existat suficient interes pentru muncă din partea oamenilor de acolo. Din 50 de dosare de angajare aduse de domnul primar la noi, am selectat în jur de 25 de persoane, cu care am început programul de instruire. Am format aceşti oameni, i-am şi angajat, dar, treptat, au renunţat, din diverse motive. Ne-am aflat, astfel, în imposibilitatea de a mai deschide un punct de lucru acolo, pentru că nu am găsit forţă de muncă doritoare să aibă un contract de muncă valid”, a precizat Sorin Chiriac, managerul Caremil.

Unii dintre locuitorii din acea comună au refuzat să vină să lucreze pe motiv că salariul era prea mic şi era mai convenabil să stea acasă, să primească ajutorul social, în timp ce lucrau pe ici, pe colo, cu ziua, reuşind, astfel, la final de lună, să rămână, poate, cu mai mulţi bani în mână.

„Cei mai mulţi dintre cei care vin prima dată la noi să se angajeze trebuie instruiţi, iar instruirea ne costă. Ne costă şi transportul la Roman, pentru a-i forma. Se adaugă şi riscul ca, după instruire, acea persoană să nu mai vină la muncă sau sunt persoane care nu se pot adapta, care nu fac faţă normei, iar noi ieşim în pierdere. Din acest motiv, nu putem oferi, în primul an, care este perioada standard de instruire, un salariu mai mare”, explică Sorin Chiriac.

În acelaşi timp, există persoane care lucrează acum în fabrică, care au trecut de perioada de formare şi, chiar dacă lucrează pe maşină, în producţie, primesc un salariu până la 2.000 de lei. Astfel de persoane sunt cele care şi-au dat toată silinţa la locul de muncă, iar drept dovadă au ajuns să câştige mai mulţi bani.COMENTARII

WORDPRESS: 0