Fîntînile de la țară, pericol public pe timp de caniculă

Dimensiune text

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț avertizează asupra faptului că fîntînile din mediul rural sînt un pericol public, mai ales pe timp de caniculă.

 

Potrivit datelor furnizare de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, din 83 de primării existente în județ, doar 34 dintre acestea au încheiat contract pentru monitorizarea calității surselor de apă, deși, conform legii, acest lucru este obligatoriu. Costul analizelor este de 180 de lei pentru atît pentru apa clorinată, cît și pentru apa neclorinată.

În județul Neamț există 41.672 de fîntîni publice ori în curțile oamenilor, iar în 14 comune din județ s-a dovedit, la începutul acestui an, că apa din fîntîni conține nitriți. Acest lucru se întîmplă din cauză că fîntînile nu sînt igienizate, din cauza depozitării necorespunzătoare a gunoiului ori prin amplasarea lor în vecinătatea zonelor cu risc de poluare, cum ar fi grajdurile sau wc-urile. Fîntînile amplasate în apropierea terenurilor agricole sînt, de cele mai multe ori, afectate de nitriții proveniți din substanțele chimice, mai ales în perioada primăvară – vară, cînd încep lucrările agricole și se folosesc îngrășăminte chimice, așa încît sursele de apă afectează sănătatea celor care le folosesc. Cei mai afectați pot fi sugarii, care pot fi intoxicați cu nitriți. Populația este sfătuită să fiarbă apa înainte de a folosi în prepararea hranei sugarilor, iar primăriile sînt obligate să asigure, acolo unde fîntînile sînt poluate, apă îmbuteliată pentru sugari.


COMENTARII

WORDPRESS: 0