Prima paginăSanatate

Fîntînile de la țară, pericol pentru sănătate

Dimensiune text

Săptămîna aceasta, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a publicat un raport privind calitatea apei potabile din județ în perioada 2008-2010. În 2010, fîntînile din mediul rural aveau apă potabilă în proporție de 61%.

 

 

Potrivit raportului, pe lîngă sistemele centrale, zonale sau locale de furnizare a apei, au fost monitorizate și microinstalațiile în sistem central care asigură alimentarea cu apă a unor comune, precum și 41.474 de fîntîni publice, individuale sau izvoare captate. Verificarea calității apei potabile se asigură de către Compania Județeană Apa Serv SA Neamț, pe baza unui program anual de monitorizare de control aprobat de Direcția de Sănătate Publică Neamt, și în baza unui program anual de monitorizare de audit efectuat de catre DSP Neamt.

Datele asupra calității apei sînt obținute în cadrul activității de monitorizare a calității apei distribuite, prin prelevarea de probe de apă de la nivelul stațiilor de tratare a rezervoarelor de înmagazinare și a rețelei de distribuție, probe care sînt analizate în cadrul laboratoarelor înregistrate la Ministerul Sănătății pentru analiza calității apei, și anume pentru monitorizarea de audit în laboratoarele DSP Neamț (Piatra Neamț și Roman) și pentru monitorizarea de control – laboratoarele companiei județene Apa Serv SA.

Raportul precizează că, în 2008, s-au înregistrat 11 cazuri de intoxicație cu nitrați sau nitriți la copii de pînă la un an, în 2009 numărul lor a ajuns la 14, iar în 2010 au fost semnalate patru cazuri. „Sistemele centrale de aprovizionare cu apă au furnizat, în intervalul 2008 – 2010, apă care s-a încadrat în limitele admise de lege privind calitatea apei potabile. Consumatorii au sesizat uneori modificări ale caracteristicilor de potabilitate ale apei. Astfel, în perioadele călduroase ale anului, consumatorii din unele localități alimentate cu apă ce au ca sursă lacul de acumulare au reclamat, la biroul pentru informarea populatiei din cadrul Apa Serv Neamț, temperatura ridicată a acesteia, precum și un gust neplăcut. Sistemele publice comunale (fîntîni) și individuale (fîntîni, microinstalații, izvoare captate) au furnizat apă care nu s-a încadrat în concentratiile maxime admise de legea privind calitatea apei potabile într-un procent de: 76% –  2008, 81% – 2009, 61% – 2010„, se arată în raportul DSP Neamț.

Monitorizarea de audit a calității apei din mediul rural s-a realizat de către DSP Neamt pe baza contractelor întocmite cu primăriile conform normelelor metodologice din 2004. Acolo unde au fost depistate depășiri ale concentrației mexime admise de lege, au fost trimise primăriilor buletinele de analiză și recomandări privind igienizarea fîntînilor prin asanare, refacerea perimetrelor de protecție, acolo unde era cazul, și dezinfecție periodică prin clorinare. „Fîntînile care și după dezinfecție nu s-au încadrat în parametri de potabilitate impuși de lege au fost inscripționate de către primărie cu înscrisurile  «Apa nu este bună de băut» și «Apa nu este bună de folosit pentru sugari și copiii mici». Primăriilor care au în administrare fîntîni ce au concentrația de nitrați mai mare decît valoarea prevăzută în lege li s-a comunicat obligația de a asigura apa potabilă îmbuteliată fără plată pentru sugarii și copiii mici pîna la trei ani„, se arată în raportul DSP Neamț.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0