Prima paginăRural

Fîntînile cu hidrofor din Moldoveni bat robinetul

Dimensiune text

Alimentarea cu apă a satului Moldoveni va fi inaugurată în acest an. Locuitorii satului au ales, între timp, soluția fîntînilor cu hidrofor.

 

 

Locuitorii satului Moldoveni ar putea avea, în acest an, apă la robinet. Lucrările la proiectul de alimentare cu apă pentru satul Moldoveni sînt aproape de finalizare.
Proiectul a început în 1998 și este realizat din fonduri guvernamentale. Firma care a cîștigat atunci licitația pentru executarea lucrărilor a renunțat să facă această lucrare, motiv pentru care a trebuit să se organizeze o nouă licitație, cu toate procedurile aferente. După acest moment, s-a mai scurs un timp pînă să primim finanțare„, a spus Ionel Ghimpu, viceprimarul comunei Moldoveni. Lucrările proiectului au presupus realizarea unei rețele de apă potabilă de 21,5 kilometri, care traversează satul Moldoveni, sătenii urmînd să se branșeze din rețeaua stradală. Alimentarea cu apă se face din două puțuri aflate la patru kilometri de Moldoveni, în localitatea Hîrlești (județul Bacău).

Prin realizarea acestei investiții, începute din vremea primarului Ioan Fuioagă, s-a dorit atragerea investitorilor, precum și creșterea valorii terenurilor din localitatea aflată la 17 kilometri de orașul Roman și 19 kilometri de orașul Buhuși (județul Bacău). Pînă la finalizarea lucrărilor, autoritățile locale mai au nevoie doar de 300.000 de lei.

 

Alimentarea cu apă e gata, lipsesc consumatorii

Aflată la un pas de realizarea unuia dintre cele mai importante proiecte ale comunei, aflat pe lista de promisiuni a fiecărui candidat în alegerile locale, administrația publică de la Moldoveni își pune problema, acum, la un pas de împlinirea termenului de finalizare a acestui proiect, dacă investiția este rentabilă.
Una dintre strategiile de dezvoltare a oricărei comune este alimentarea cu apă. De la dorință la realizare au trecut niște ani, iar oamenii nu au mai avut răbdare să le curgă apa la robinet și s-au descurcat pe cont propriu. Și-au amenajat fîntîni cu hidrofor, încît nu se mai arată prea interesați de racordarea la conducta de apă. În plus, dacă acceptă sistemul centralizat, proprietarii trebuie să facă un proiect, care costă. Coloana de apă trece pe o parte a șoselei. Pentru cei care au locuințele de partea cealaltă a drumului, lucrarea înseamnă niște costuri suplimentare pentru subtraversarea șoselei. Din acest motiv, este dificil să spunem, la acest moment, cîte gospodării vor fi racordate la rețeaua de apă„, a spus Ionel Ghimpu, viceprimarul comunei Moldoveni.

Cît privește sătenii care nu-și permit nici măcar instalarea unui hidrofor, aceștia vor continua să scoată apa din fîntîna cu roată, pentru care nu vor plăti nimic. Proiectul de alimentare cu apă a comunei nu a atras încă atenția unor oameni de afaceri serioși, dispuși să investească în zonă. De vină nu este doar criza, ci și lentoarea cu care proiectele din comunitățile rurale destinate utilităților sînt aprobate și finanțate.COMENTARII

WORDPRESS: 0