HomeRural

Finanțări greoaie, obstacole în realizarea obiectivelor comunei Horia

Lucrările la baza sportivă din satul Cotu-Vameș vor fi reluate. Darea în folosință a două corpuri noi de școală în satele Horia și Cotu-Vameș este amînată din lipsă de fonduri locale.

 

 

Finanțarea bazei sportive din comuna Horia va fi reluată. Printr-o hotărîre de Guvern dată recent, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) va finanța proiectele în derulare care se realizează prin programul de dezvoltare a infrastructurii și a unor baze sportive din spațiul rural.

Finanțarea bazei sportive din comuna Horia va fi reluată

Finanțarea bazei sportive din comuna Horia va fi reluată

Ca urmare, vor fi finanțate doar obiectivele de investiții începute. Fondurile vor proveni din sume defalcate din TVA, prin hotărîre de guvern, la propunerea MDRT. În program au fost incluse 935 de obiective de investiții pentru dezvoltarea de baze sportive. Proiectul de amenajare a bazei sportive din satul Cotu-Vameș a fost depus în anul 2009. Prima tranșă de finanțare a fost primită de administrația publică locală în 2011. Baza spoarertivă cuprinde un teren de sport multifuncțional, destinat practicării sporturilor de echipă, prevăzut cu instalație nocturnă și tribună pentru 100 de locuri. Spațiul pe care s-a amenajat baza sportivă include și o clădire în care vor fi amenajate vestiarele, dușurile și grupurile sanitare. Pentru realizarea investiției, Consiliul Local Horia a atribuit un teren în intravilanul localității Cotu-Vameș, în suprafață de 7.000 de metri pătrați. Lucrările de execuție, realizate de Dariscom SRL din Bacău, au fost sistate, ca urmare a întreruperii finanțării.

 

Clădire a MApN scoasă la licitație

O clădire a Ministerului Apărării Naționale (MApN) de pe teritoriul comunei Horia va fi vîndută la licitație. Clădirea și terenul aferent, în suprafață de 600 de metri pătrați, situate în intravilanul localității Horia în punctul numit „Poligon”, au fost preluate de administrația publică locală prin protocol de la MApN. „Clădirea este degradată în proporție de 98%. Un om de afaceri romașcan, care construiește la noi în comună un abator, are intenția să o cumpere. Acesta vrea să o demoleze, în vederea realizării investiției„, a precizat Vasile Baciu, primarul comunei Horia. Licitația, programată pe 8 octombrie, la sediul Primăriei, nu s-a mai ținut. „Motivul pentru care licitația s-a amînat a fost că dosarele nu erau complete„, a precizat Vasile Baciu, primarul comunei Horia.

Abatorul și hala pentru producerea preparatelor din carne se află în construcție și vor asigura locuri de muncă pentru localnici. Unitatea aparține Căpraru Comp SRL și este administrată de omul de afaceri romașcan Petru Căpraru.

 

Inaugurarea noilor corpuri ale școlilor Horia și Cotu-Vameș, amînată

Noua școală din Horia

Noua școală din Horia

Noua școală din Horia a fost construită din fonduri de la Ministerul Educației. Clădirea este finalizată, dar racordarea la rețeaua de curent electric întîrzie darea în folosință a imobilului.
Lucrarea s-a încheiat, dar nu s-a făcut recepția finală a clădirii. Racordarea la rețeaua de curent electric întîrzie, iar montarea unei centrale termice nu s-a realizat, din lipsă de fonduri. Așteptăm și de la Ministerul Educației să primim mobilierul care va dota corpul de școală„, a declarat primarul comunei Horia.

Școala veche din satul Cotu-Vameș a fost construită la începutul anilor 1900. Vechimea și intemperiile au afectat clădirea, ceea ce a determinat autoritățile locale să întocmească un proiect de reabilitare a clădirii.
Lucrările de consolidare și reparații, făcute cu fonduri de la Banca Mondială, au început în decembrie 2011 și au fost finalizate în această vară.

 

 

Lucrările de consolidare și reparații la Școala din Cotu Vameș au fost finalizate în această vară

Lucrările de consolidare și reparații la Școala din Cotu Vameș au fost finalizate în această vară

Lucrările sînt încheiate, dar nici în această clădire nu se învață. La acest corp de școală, care cuprinde patru săli de clasă, reabilitarea a presupus lucrări de reparații și renovare, de realizare a izolației termice a clădirii, montarea geamurilor și ușilor de termopan. Racordarea corpului de școală la curent electric, introducerea apei curente și a sistemului de încălzire sînt lucrările care trebuie realizate, ca parte de cofinanțare, de către autoritățile locale.

Comentarii

WORDPRESS: 0