Fiii comunei Săbăoani, în straie de sărbătoare

Dimensiune text

Primăria şi Consiliul Local Săbăoani organizează duminică, 10 august, ziua comunei. Sărbătoarea oferă ocazia reîntregirii familiilor cu fiii satului, reîntorşi din străinătate, în concediu. Concertul lui Connect-R şi focul de artificii sunt punctele tari ale distracţiei.

Primăria şi Consiliul Local Săbăoani organizează duminică, 10 august, a IV-a ediţie a „Zilei comunei”, un eveniment dedicat fiilor satului. La sărbătoare au fost invitaţi să participe Ioan Vlad Angheluţă, prefectul judeţului Neamţ, Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, deputaţii Ioan Munteanu şi Ionel Arsene, senatorul Ioan Chelaru, precum şi întreaga comunitate. Iniţial, sărbătoarea satului era organizată în luna septembrie, la hramul bisericii vechi din sat. Autorităţile locale au schimbat data evenimentului, având un argument puternic. „Foarte mulţi localnici muncesc în străinătate şi revin acasă în luna august. Ne-am gândim să dedicăm această sărbătoare reîntregirii familiei şi să le oferim fiilor satului motive să-şi amintească cu drag de locurile natale, atunci când sunt departe”, a declarat inginer Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.

Manifestările din cadrul „Zilei comunei” vor debuta sâmbătă, 9 august, cu finala turneului de tenis pentru copii, concurs organizat în colaborare cu Tenis Club Municipal Roman.

Duminică, la ora 10.30, localnicii vor participa, cu mic, cu mare, la liturghia solemnă oficiată în Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail Arhanghelul” din Săbăoani, la care vor participa zeci de preoţi şi sute de credincioşi. La sfârşitul slujbei, credincioşii vor fi aşteptaţi la ieşirea din biserică, potrivit tradiţiei locului, cu sarmale, cozonac şi un pahar cu bere sau apă minerală.

Iubitorii de sport vor putea urmări pe viu câteva meciuri demonstrative de lupte libere, susţinute de elevii din comună care activează la un club din Roman. Începând cu ora 16.00, pe scena special amenajată vor urca artiştii de muzică populară şi dance Emilia Ghinescu, respectiv Connect-R. Toată suflarea comunei va asista, în jurul orei 22.00, la un foc de artificii. 

Satul Săbăoani, una dintre cele mai vechi comunităţi catolice din Moldova

Biserica Romano-Catolică "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani

Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail Arhanghelul” din Săbăoani

Prima atestare documentară a localităţii Săbăoani datează din secolul al XVI-lea, dar satul este mult mai vechi. După reînfiinţarea comunei, în anul 1887, satului Berindeşti i-au fost adăugate, pentru anumite perioade, şi alte sate: Lecuşeni, Adjudeni, Ferdinand, Gherăeşti, Iugani, Pildeşti, Simioneşti, Săbăoani şi Teţcani. La sfârşitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Moldova a judeţului Roman şi era formată numai din satul reşedinţă, care număra 2.462 de locuitori. În comună existau o şcoală mixtă cu 115 elevi şi o biserică catolică. În 1925, comuna Săbăoani era formată din satele Lecuşeni, Săbăoani şi Traian. 25 de ani mai târziu, comuna a fost transferată raionului Roman, din regiunea Bacău, iar între 1952 şi 1956, făcea parte de regiunea Iaşi. Prin reorganizarea administrativ-teritorială din 1968, Lecuşeni a fost comasat cu Săbăoani. Începând din 1968, comuna Săbăoani a fost inclusă judeţului Neamţ. Populaţia comunei Săbăoani a variat: 13.500 în 1991, 10.494 locuitori în 2002, 11.127 în 2011 şi 9.901 în 2013. 

120 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii „Sfântul Mihail”

Actuala biserică din Săbăoani, cu hramul „Sfântul Mihail”, este una dintre cele mai reprezentative din Moldova, atât prin dimensiuni, cât şi prin armonia arhitecturală. Lăcaşul de cult, ctitorit de părintele Cojetan Liverotti, între 1894 şi 1902, imită îndeaproape marile bazilici romane. Biserica a fost sfinţită în anul 1902 şi restaurată de mai multe ori, ultima dată în anul 2000, de către actualul paroh, părintele Toma Encuţă. Are 53,70 de metri lungime, 22,70 de metri lăţime şi 15 metri înălţime, iar turnul, 45 de metri înălţime.

Biserica dispune de o orgă despre care se spune că ar fi donaţia personală a Regelui Carol I al României. Se spune că regele a vizitat regiunea şi satul Săbăoani cu ocazia unor manevre militare executate în zona Roman. Tot prin mijlocirea regelui Carol I, au fost aduse patru clopote mari din Italia. Biserica are o valoare de simbol pentru comunitate. Slujitorii ei au ştiut să ţină aprinsă, şi în vremurile dificile, flacăra credinţei. 

151 de ani de la înfiinţarea primei şcoli publice

Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" din Săbăoani

Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani

Prima şcoală din Săbăoani a fost înfiinţată în anul 1863. Școala a suferit, în timp, unele modificări, atât în ceea ce priveşte structura clădirilor, cât şi prin introducerea diferitelor forme de învăţământ.

Orientarea teoretică a liceului a fost introdusă în 1961. Profilul unităţii de învăţământ a fost schimbat în anul 1978, din teoretic în agro-industrial. S-a revenit în 1990 la filiera teoretică, iar în anul 2001, şcoala gimnazială şi liceul au fost unificate sub denumirea Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”. Această unitate şcolară a contribuit mult la progresul cultural şi social al satului, la educarea şi formarea a generaţii de elevi, pregătiţi de dascăli valoroşi.

Investiţii pentru comunitate

Datorită hărniciei oamenilor, în comuna Săbăoani s-a construit mult. În felul acesta au apărut cartiere noi, care au modificat radical configuraţia comunei. Aspectul comunei s-a schimbat considerabil, modificările impunând şi din partea administraţiei noi strategii de dezvoltare a comunei. Primăria Săbăoani continuă să facă eforturi pentru ca locuitorii comunei să beneficieze de toate condiţiile. După alimentarea cu apă a comunei, autorităţile locale au demarat un nou proiect, care presupune înfiinţarea unei reţele de canalizare, pe o lungime totală de 17.536 de metri.

Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanelor din Săbăoani

Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanelor din Săbăoani

O altă investiţie finalizată în comuna Săbăoani este deschiderea Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanelor. Noul serviciu, înfiinţat după peste patru ani de demersuri susţinute făcute de autorităţile locale, vine în întâmpinarea locuitorilor comunei Săbăoani, dar şi a celor din comunele vecine – Boteşti şi Gherăeşti. „În luna august se întorc acasă foarte mulţi localnici şi au nevoie de documente. Prin înfiinţarea Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanelor, am descongestionat activitatea serviciului de la Roman, venind în sprijinul locuitorilor comunei. În ultimele zile, de exemplu, am eliberat câte 80 de acte de identitate pe zi”, a precizat primarul comunei Săbăoani.

Investiţii s-au făcut în modernizarea străzilor, extinderea reţelei de energie electrică pe patru străzi din comună, achiziţionarea unui sistem de încălzire centrală pentru sediul administrativ şi a unui utilaj multifuncţional, amenajarea trotuarelor pe o lungime de 2,5 kilometri, dar şi modernizarea câtorva spaţii din comună pentru desfăşurarea unui act medical de calitate. La acestea se adaugă amenajarea a două terenuri de sport, unul de fotbal şi unul pentru tenis de câmp, precum şi a unui parc.

Primarul Valeria Dascălu, de 14 ani aflată în fruntea comunităţii din Săbăoani, doreşte să continue proiectele începute şi să iniţieze altele noi, care să impulsioneze dezvoltarea comunei. Un alt obiectiv urmărit de Valeria Dascălu este diversificarea activităţilor economice şi stimularea investiţiilor în sectorul privat. Totodată, îşi propune menţinerea în continuare a unei administraţii publice locale eficiente în folosul cetăţenilor. „Am dovedit că suntem o adevărată echipă în cadrul administraţiei şi, îndiferent de apartenenţa politică a consilierilor, au fost susţinute politicile publice locale pe care ni le-am propus”, a spus primarul Valeria Dascălu.COMENTARII

WORDPRESS: 0