Prima paginăSocialEducatie

Fetele de la ţară pun moaţe pe bani europeni

Dimensiune text

24 de tinere din mediul rural, fără venituri şi care nu urmează altă formă de şcolarizare, învaţă meseria de coafeză printr-un proiect finanţat din fonduri structurale. La sfârşitul lunii august va fi demarat şi un curs de zidari, destinat, de asemenea, tinerilor fără venituri şi care nu sunt angajaţi, din mediul rural.

La cursul de frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist care se desfăşoară la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Roman, atmosfera este foarte relaxată. Fetele iau notiţe, îşi povestesc impresii din saloanele de coafură în care îşi fac orele de practică şi, până să poată să exerseze pe propriii clienţi, „îşi fac mâna” pe capetele colegilor, exersând tunsori şi coafuri. Până la sfârşitul cursului, toate îşi vor schimba look-ul, fiind, cu rândul, când clienţi, când coafeze. Unele dintre ele sunt pricepute şi spun că au venit nu atât pentru diplomă, cât pentru a învăţa tehnica necesară.

Lucia Giurgilă, din Adjudeni, are acasă patru fetiţe, de la 5 la 13 ani, pe care a exersat, până acum, ca amatoare, tunsori şi împletituri. Consideră că este momentul de a transforma pasiunea, care a început ca o joacă, în meserie. „Coafura este pentru mine un hobby. Până acum am învăţat singură, acest curs îmi dă ocazia să învăţ de la un profesionist şi să pot practica o meserie”, a spus Lucica Giurgilă. Lăcrămioara Popescu are 39 de ani şi mulţi ani de experienţă de muncă în străinătate. A tras linie şi consideră că a muncit destul printre străini şi că a sosit momentul să-şi deschidă propria afacere, un salon de coafură în satul în care locuieşte, Izvoru, comuna Ion Creangă. „Îmi place foarte mult această meserie. Am mai urmat un curs, de frizerie pentru păr scurt şi acesta de acum vine să îmi completeze calificarea. În general, la ţară nu sunt frizerii sau saloane de coafură şi oamenii sunt nevoiţi să meargă la oraş ca să se tundă. Mă gândesc să exploatez această piaţă”, a spus Lăcrămioara Popescu.frizerie2

La curs participă 24 de femei, cu vârste cuprinse între 20 şi 49 de ani, din comunele aflate în zona Romanului. Cursurile sunt ţinute de Elena Aflorei, un formator care se apropie de zece ani de experienţă. „O treime din ore sunt alocate pregătirii teoretice, iar două treimi sunt ore de pregătire practică, atât cu mine, cât şi în cadrul saloanelor de coafură care au încheiat contracte de parteneriat şi care şi-au exprimat deja intenţia de a face angajări. Depinde, în mare măsură, şi de fiecare cursantă cum reuşeşte să se acomodeze cu cerinţele salonului şi cât de dispuse sunt să înveţe meserie. Contează foarte mult creativitatea şi simţul fiecăreia, de la mine învaţă lucrurile de bază”, a spus formatorul de curs Elena Aflorei.

Înscrieri pentru zidari – pietrari – tencuitori

Cursul „Dezvoltarea abilităţilor profesionale pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor inactive şi a persoanelor ocupate în agricultura de subzistenţă din judeţul Neamţ” este derulat prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ şi este finanţat din Fonduri Structurale Europene. „Cursul se adresează persoanelor care nu sunt în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, care nu realizează niciun fel de venit şi nici nu urmează altă formă de şcolarizare. Durata cursului este de aproximativ cinci luni, iar la sfârşit participanţii primesc certificate recunoscute la nivel european. Cursanţii beneficiază de decontarea transportului şi de o subvenţie de aproximativ 100 de lei, pe durata fiecărei luni în care participă la curs. Valoarea subvenţiei este determinată de prezenţa la curs”, a spus Anca Corduneanu, coordonator în cadrul compartimentrului de formare al proiectului.

La 20 august va începe un alt curs din cadrul aceluiaşi proiect, cursul de zidar – pietrar – tencuitor. Cursul se adresează, deasemeni, doar persoanelor din mediul rural, care nu sunt în evidenţa agenţiilor, nu realizează venituri şi nici nu urmează o formă de şcolarizare. Înscrierile se fac până pe 15 august. „Este păcat ca cei care doresc să capete un certificat cu care se pot angaja în străinătate într-o meserie căutată să nu profite de această oportunitate. Cei care doresc să se înscrie la curs trebuie să ştie că, dacă, pe perioada celor cinci luni cât durează cursul, îşi găsesc de muncă, se pot angaja, fără să fie nevoiţi să plătească cursurile”, a spus Anca Corduneanu.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • SABINA 8 ani

    Foarte buna ideea! La Roman,la „oras” se fac numai cursuri de inspector resurse umane ,bucatar si operator PC. Ca si cand piata muncii ar geme dupa acest soi de locuri de munca.De ce nu se fac cursuri de coafeza, croitor , personal ingrijire varstnici sau copii ?