Festivalul Filmului Francez, din acest weekend, la Iași

Festivalul Filmului Francez, din acest weekend, la Iași

 

festivalfilmfrancez20160A 20-a ediție a Festivalului Filmului Francez, eveniment organizat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, se desfășoară simultan în șapte orașe, între 3 și 13 noiembrie 2016. Deschiderea festivalului este dedicată Competiției tinerilor regizori francezi, care va oferi publicului român ocazia de a-și alege filmul favorit, dintre cele șase lungmetraje de debut propuse în cadrul acestei secțiuni.

Festivalul Filmului Francez se desfășoară simultan în șapte orașe din România: București, Iași, Timișoara, Sibiu, Constanța, Brașov și Buzău. La Iași, proiecțiile se vor desfășura în perioada 4 – 8 noiembrie, în sala Fondane a Institutului Francez și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Toate filmele sunt în versiunea lor originală și au subtitrare în limba română. Mai multe detalii puteți afla accesând broșura festivalului, la acest link.

Publicul român, invitat să voteze pentru filmul său favorit în cadrul Competiției Festivalului Filmului Francez               

Competiția tinerilor regizori se va desfășura pe toată durata festivalului și va fi alcătuită din opere cinematografice care au fost lansate recent. Cinefilii sunt invitați să asiste la proiecția filmelor „Le Nouveau” (2015) de Rudi Rosenberg, „Les deux amis” (2015) de Louis Garrel, „À peine j’ouvre les yeux” (2015) de Leyla Bouzid, „Le Grand jeu” (2015) de Nicolas Pariser, „Willy 1ᵉʳ” (2016) de Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma, Marielle Gautier și Hugo P. Thomas, și „Ce sentiment de l’été” (2016) de Mikhaël Hers.

În urma vizionării, spectatorii pot vota pentru a desemna laureatul „Premiului publicului TV5MONDE/ RFI România”, atât online, pe site-ul www.jevote.ro, cât și prin intermediul formularelor disponibile în sălile de cinema. Cel mai bun film din cadrul acestei secțiuni va beneficia de un sprijin destinat difuzării în rețeaua cinematografică din România, în timp ce votanții cei mai norocoși vor fi recompensați cu cadouri.

„Festivalul Filmului Francez reprezintă unul dintre momentele cheie ale programului cultural realizat de către Ambasada Franței și Institutul Francez. În acest context, procesul de creație și profesioniștii din a 7-a artă sunt puși în lumină, prin intermediul unei programări care își propune să îmbine operele atemporale ale cinematografiei franceze și filmele mai recente, astfel încât publicul român să poată descoperi diversitatea patrimoniului cinematografic francez”, precizează un comunicat de presă al organizatorilor.

program-festival-film-francez-iasi

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0