„Festival de suflet” la Hanu Ancuţei

Dimensiune text

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Hanurilor a îmbinat tradiţiile populare cu elemente moderne. Primarii din zonă n-au fost dornici să promoveze tradițiile.

 

În perioada 25-27 octombrie, la Hanu Ancuţei a avut loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Hanurilor, un proiect cu finanţare europeană, de promovare turistică a zonei, organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Moldova, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Neamţ şi Primăria Tupilaţi.  Proiectul a cuprins două evenimente: Festivalul Hanurilor, precum şi Festivalul de Poveste, organizat la casa memorială a lui Ion Creangă, din Humuleşti.

În prima zi a festivalului, a avut loc cea de-a 41-a ediţie a simpozionului sadovenian, la care au participat cadre didactice de la Iaşi, reprezentanţi ai Asociaţiei Scriitorilor din Piatra Neamţ, directori de şcoli din satele din împrejurime, preoţi, primari, care au prezentat şi au discutat opera lui Sadoveanu.  „În fiecare zi,  de când am devenit proprietarul acestui han, m-am străduit  să păstrez valorile noastre culturale, atât prin arhitectură, design, portul chelnerilor, mâncărurile noastre specifice zonei, pivniţă cu vinuri şi, de ce nu, am dorit să ne cânte şi lăutarii. Prin urmare, eu sunt o iubitoare a neamului şi a locurilor în care ne-am născut. Iar Hanu Ancuţei este un loc în care să ne mândrim cu toţii, cei care aparţinem acestor locuri. Proprietarii s-au mai schimbat, dar acest han a rămas al locului, al comunei, al regiunii şi  al ţării, întrucât el reprezintă un simbol al tradiţiei noastre moldoveneşti”, a declarat Elena Nuşa Chiriac, manager Hanu Ancuţei.

Mişu Ilie Chiruc

Mişu Ilie Chiruc

„Acesta este un festival al sufletului, căci Hanu Ancuţei nu este orice han, ci este un han care este recunoscut prin opera marelui scriitor Sadoveanu. Vineri a ieşit un eveniment deosebit, de suflet, de fineţe”, a povestit Mişu Ilie Chiruc, preşedintele ANTREC România, dar şi ANTREC Neamţ.

Sâmbătă a avut loc o manifestare folclorică, la care au participat mai multe formaţii de muzică populară. Dintre acestea, grupul Floricica de la munte, din Piatra Neamţ, ansamblul Ozana din Târgu Neamţ, împreună cu tinerele soliste Magda Şerban, Mihaela Bălţătescu şi Sânziana Oşlobanu, grupul folcloric Sânziene din Târgu Neamţ, o formaţie din Tupilaţi, un grup vocal care interpretează muzică folk, din Piatra Neamţ, şi de la foarte multe şcoli au participat tineri care au interpretat cântece populare.

„O primă parte a zilei de sâmbătă trebuia să fie reprezentată de defilarea unui convoi de care alegorice, fiecare primărie având ocazia a-şi împodobi un car cu ştergare, și țesături, de a se prezenta cu cetăţeni îmbrăcaţi în port popular, cu muzică specifică. Din păcate, doar cei din Tupilaţi au răspuns la această iniţiativă, celelalte primării motivând fie că nu au oameni care să îi reprezinte, fie că nu se pricep. Am rămas foarte dezamăgit de lipsa de implicare şi de mobilizare a primăriilor. Eu am crezut că va fi o mândrie pentru primari, căci aşa ar fi avut posibilitatea de a-şi promova oamenii locului”, a declarat Mişu Ilie Chiruc. Nici concursul Miss Hangiţa nu s-a mai organizat, din lipă de participante, fiind înlocuit de Vocea hanurilor. „Noi am sperat că primarii vor veni cu acele care alogorice împodobite, în care se vor afla şi tinere din satele respective, care să dorească să participe la concursul de miss. Cum nu s-a îmtâmplat aşa, fiindcă avem aceşti 10 tineri care au venit să cânte, am decis să schimbăm Miss Hangiţa cu Vocea Hanurilor. Astfel aducem o notă de modernism festivalului”, a mai spus preşedintele ANTREC.

Duminică a fost ultima zi a festivalului, când au fost organizate vizite la mănăstirile şi obiectivile turistice din zona Neamţului.

Evenimentul face parte din cadrul proiectului ProMoVal – care constă în dezvoltarea şi consolidarea turismului din nord-estul Moldovei, prin promovarea valorilor turistice locale cu ocazia unor evenimente.COMENTARII

WORDPRESS: 0