Festival de lăută la Cetatea Neamț

Evenimentul va avea loc la finalul săptămânii şi se află la a cincea ediţie.

lauta 02În perioada 21 – 23 august, Centrul Cultural „Petre Ţuţea” din Rădăuţi, judeţul Suceava, organizează a cincea ediţie a Festivalului de lăută de la Cetatea Neamţ. Manifestarea se va desfăşura sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu Societatea Română de Lăută, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi va fi găzduită de Sala Sfatului din Cetatea Neamţ. Aici vor concerta menestreli – Constantin Lazăr (Iaşi), Alexandru Creţescu (Timişoara) şi Costin Soare (Bucureşti) -, dar şi instrumentişti ce s-au asociat lăutei. Proiectul educaţional îşi propune promovarea acestui instrument mai puţin cunoscut în România, cât şi sensibilizarea instituţiilor de învăţământ muzical din România în vederea introducerii acestuia în studiul curent.

Deschiderea festivalului are loc vineri, 21 august, de la ora 16.00, cu o conferinţă de presă dedicată Festivalului de lăută de la Cetatea Neamţ. Sâmbătă, 22 august, va avea loc, începând cu ora 17.00, masa rotundă organizată pe tema introducerii studiului lăutei în instituţiile de învăţământ muzical din România. Dezbaterile vor fi susţinute de inspectori şcolari la disciplina muzică, directori ai unor instituţii de învăţământ muzical, profesori de muzică, muzicieni ce stăpânesc tehnica lăutei şi constructori de instrumente.

Pe durata desfăşurării festivalului, publicului larg îi sunt propuse spectacole de teatru, scenete şi animaţie pentru copii, commedia dell’arte, teatru de păpuşi, ateliere de confecţionare de păpuşi tradiţionale, spectacole folclorice, dansuri tradiţionale, prezentări de activităţi lucrative specifice perioadei medievale, conferinţe publice pe teme de istorie şi literatură veche.

Proiectul este conceput în vederea organizării de tabere de igienizare şi de conservare a unor situri medievale din judeţul Neamţ, prin implicarea tinerilor voluntari.


COMENTARII

WORDPRESS: 0