Festival cu geto-daci, timp de trei zile din iulie, la Roman

Festival cu geto-daci, timp de trei zile din iulie, la Roman

 

 

În perioada 6 – 8 iulie, Primăria municipiului Roman organizează în Parcul Zăvoi (fostul Kartodrom) evenimentul „Festivalurile istorice ale României – ZARGIDAVA”, ediția I, un proiect ce își propune, conform organizatorilor, promovarea patrimoniului și istoriei regiunii, dar și informarea publicului prin prezentarea unor aspecte din viața civilă și militară a strămoșilor noștri din perioadele istorice ale antichității, cea medievală și pre-modernă.

Parte din costurile acestui eveniment, ce se va întinde pe parcursul a  trei zile, ar trebui să fie suportate din bugetul local, consilierii locali urmând să-și pronunțe votul în ședința de miercuri, 27 iunie. Costurile propuse sunt de 100.000 lei, „pentru achiziționarea serviciilor artistice de reconstituire istorică dacică și romană cuprinzând recrearea unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană, parade, prezentări de arme, formațiuni de luptă, tehnici militare, lupte între daci și romani, ateliere interactive, precum și reconstituirea unei lupte din Primul Război Mondial”, conform proiectului de hotărâre.

Astfel, Romanul se va întoarce în timp, în mai multe vremuri și epoci: prima epocă este cea în care marele rege geto-dac Burebista a reușit unirea tuturor regatelor și triburilor de pe teritoriul actual (și nu numai) al țării noastre, în perioada antichității a istoriei, în timpul domniei din anii 82-44 î.e.n.; a doua epocă este cea din perioada medievală, când are loc „Unirea celor trei principate” – Țara Românească, Moldova și Ardealul -, realizată de către voievodul Mihai Viteazu în anul 1600, pe data de 27 mai la Alba Iulia; a treia epocă este cea de la finele secolului XIX, când are loc „Mica Unire”, Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza de la 24 ianuarie 1859, fiind astfel penultimul pas pe calea înfăptuirii „Marii Uniri” și a Statului Unitar Român, la data de 1 decembrie 1918.

Concerte susținute de artiști locali, Focul Viu, Lorenna și Elena Gheorghe

În fiecare seară vor fi organizate concerte. Astfel, vineri, 6 iulie, de la ora 17:00 va fi asigurată muzica ambientală la scenă, iar de la orele 20.00 vor susține concerte soliști locali și Ansamblul Folcloric „Flori de mălin”. Sâmbătă, alți soliști locali vor oferi spectacole, dar se va asigura și un concert de muzică folk susținut de Formația „Focul Viu”. În ultima zi, duminică, vor susține concerte Lorenna și Elena Gheorghe.

„Cele trei zile de festival dedicate cetățenilor din municipiul Roman și din Zona Roman, vor avea un program bogat pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol, program ce cuprinde atât evenimente culturale şi ştiinţifice, cât şi spectacole de reconstituire istorică, paradă de costume, ateliere destinate copiilor, târguri de sclavi, activități destinate părinților și adulților, jocuri de gladiatori, lupte între daci și romani, armata română versus armata germană și austro-ungară din Primul Război Mondial, etc., urmate de spectacole cu artişti locali și consacraţi de muzică populară, ușoară și folk. La festival vor participa meșteșugari și producători tradiționali din țară, se vor organiza terase de alimentație publică pentru desfacerea şi consumul băuturilor alcoolice şi nonalcoolice, produselor alimentare şi nealimentare, precum și un parc de distracții în Parcul Zăvoi (fostul Kartodrom) din Roman”, se arată în expunerea de motive înaintată consilierilor locali pentru a dezbate oportunitatea acestui proiect.

Conform organizatorilor, la acest eveniment unic vor participa în jur de 200 de animatori/artiști costumați în geţi, daci, sarmați, celţi, bastarni, legionari romani pentru perioada antică; Armata Română din Primul Război Mondial compusă din Generalul Berthelot alături de soldați, locotenenți de artilerie, infanteriști marini, surori medicale de la Crucea Roșie, care vor reconstitui lupte împotriva armatelor hortiste formate din soldați germani și austrieci.

Activitățile din prima zi a Festivalului Zargidava

Conform organizatorilor, festivalul va debuta cu un spectacol: dansuri antice, salutul trupelor participante, pentru ca la final să aibă loc ceremonia de aprindere a „Focului Sacru” în Piața „Roman-Vodă” – esplanada de la Statuie. Va urma o paradă nocturnă a tuturor reenactorilor costumați și echipați cu torțe aprinse, pe un traseu prestabilit: Piața Roman Vodă, str. Bogdan Dragoș, str. Dimitrie Cantemir, str. Moldovei, Parcul Zăvoi (fostul Kartodrom). Prima seară a festivalului se va încheia cu un concert ce va începe la orele 21.00 în parcul Zăvoi. Următoarele două zile ale festivalului vor avea loc în Parcul Zăvoi (fostul Kartodrom), unde publicul se va putea delecta cu diferite activități și spectacole, unde vor vedea și învăța cum își trăiau viața strămoșii noștri de la geto-daci și soldați din Armata Română versus armatele hortiste în Primul Război Mondial de la 1918, plus concertele la finalul fiecărei zi de eveniment.

Activitățile programate pentru sâmbătă și duminică

„În cadrul Festivalurilor istorice ale României – ZARGIDAVA, Roman – ediția I, participarea publicului va fi gratuită, iar programul previzional va fi următorul: Prezentarea de echipamente și luptători: geto-daci, sarmați, celți, bastarni, romani; soldați români și soldați hortiști; Prezentarea reenactorilor și tehnicile de luptă abordate de fiecare armată în parte; Scene de luptă între gladiatori; Ateliere de: olărie, fierărie, pielărie, prelucrarea lemnului și a osului, pictură, monetărie, confecționare bijuterii antice, țesătorie, confecționare veșminte antice, scris/ official scriptoria, cu prezentare de suporți și ustensile de scris; Antrenamente de luptă, dedicate publicului: tras cu arcul și aruncarea suliței; Stand cu ,,plante magice” dacice; Tabere cu echipamentele și armele din dotare expuse publicului; Gastronomie antică; Mini-expoziție: replici după artefacte romane (strigilis, aryballos, fibule etc.), cu exemplificări în privința utilizării acestora. Trupele de dansatoare Nimfele dacice vor încânta publicul cu spectacole și ritualuri inedite cum ar fi: Jocuri romane (latraculi, mola, zaruri, astragalus etc.); ,,Ritual de Nuntă Romană” – spectacol de teatru și dans antic; ,,Plante Magice în Dacia” – ritual de inițiere în arta culegerii de plante; Spectacol de muzică antică, dans antic roman și ritualuri dacice; Atelier de dans antic pentru copii. În cadrul evenimentului va avea loc și Târgul de sclavi (în urma unei licitații, doritorii din public își vor putea cumpăra gladiatori, femei sau bărbați daci, meșteșugari sau cântăreți, beneficiind de talentul și serviciile sclavilor pe o perioadă de timp prestabilită)”, anunță organizatorii.

 

Programul previzional al manifestărilor

Vineri, 6 iulie 2018

Ora 20.00 – Spectacolul de deschidere a festivalului: dansurile nimfelor dacice, dansurile matroanelor de la Roma, flacăra antică – paradă cu torțe (după aprinderea flăcării antice), pe traseul prestabilit: Piața Roman Vodă, str. Bogdan Dragoș, str. Dimitrie Cantemir, str. Moldovei, Parcul Zăvoi (fostul Kartodrom). La paradă vor participa toate trupele de reconstituire istorică.

21.00 – Concerte: Soliști locali, Ansambluri folclorice.

 

Sâmbătă, 7 iulie 2018

12.00 – Parada și prezentarea asociațiilor.

12.30 – Deschiderea taberelor civile/militare (ateliere meșteșugărești, tir cu arcul, gastronomie antică, etc.)

15.00 – 18.00 – Prezentări şi demonstraţii militare ale trupelor participante, lupte de gladiatori, dansuri antice, târg de sclavi.

18.30 – Bătăliile celor două epoci distincte ale istoriei României: – Primul Război Mondial, reconstituirea unei fărâme de luptă de la Oituz, între Armata Română și cea hortistă.

19.00 – Războaiele traco-romane din anii 59-61 î.Hr. ale regelui Burebista, Ritual de alianță sarmatic, ritualul de incinerare a unui Tarabostes căzut în luptă (Rugul lui Zamolxe).

20.00 – Concerte: Soliști locali, Formații artistice.

 

Duminică, 8 iulie 2018

12.00 – Deschiderea taberelor civile/militare (ateliere meșteșugărești, tir cu arcul, gastronomie antică; 14.00 – 16.00 – Prezentări şi demonstraţii militare ale trupelor participante, lupte de gladiatori, dansuri antice, târg de sclavi;

16.30- Bătăliile celor două epoci distincte ale istoriei României: – Primul Război Mondial, reconstituirea unei fărâme de luptă de la Oituz, între Armata Română și cea hortistă;

17.00 – Războaiele daco-romane din anii 86-89 d.Hr. ale regelui Decebal.

19.30 – Concerte: Soliști și formații artistice.

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • aburel 9 luni

  100.000 de lei?!

 • Doru Mihaescu 9 luni

  Cu mult mai serios si neglijabil din punct de vedere al costului ar fi fost ca, in loc de toate acestea, sa se atribuie numele Zargidava, cetate dacica din fostul judet Roman, unde dr. Vasile Ursachi a intreprins indelungate si fundamentale cercetari, strazii Smirodava, din Roman, unde d-l Ursachi locuieste. Asta cu atat mai mult cu cat, pe de o parte, o cetatea dacica numita Smirodava nu a existat nicaieri, niciodata, ci numai in imaginatia celui care a creat acest nume, interpretand gresit vechea denumire Smedorova, a cetatii de la Roman a lui Stefan cel Mare, iar pe de alta parte, pentru ca in Romanul de acum un secol, este adevarat, dintr-o cu totul alta lume, exista o strada cu numele Zargidava.

 • Ionel 9 luni

  Ce trebuie sa facem ca sa nu mai tocati banii nostri pe tot felul de artisti expirati? Ati marit impozitele si cheltuiti banii aiurea.
  Banii aruncați pe artisti puteati sa-i folositi pentru informarea populatiei cu privire la colectarea selectiva a gunoiului sau la repararea unor lucruri in oras.
  Acasa intai va luati combina muzicala si apoi masa, pat?