Prima paginăEconomie

Fermierii nu îşi pot face singuri planurile de afaceri

Dimensiune text

Specialiştii în fonduri europene spun că fermierii au nevoie de consultanţă pentru realizarea planurilor de afaceri care le-ar putea aduce banii europeni.

Specialiştii în fondurile europene destinate agriculturii atrag atenţia că fermierii nu îşi pot face singuri proiectele de afaceri, doarece datele tehnice reprezinta un impediment destul de mare. Aceştia susţin că, astfel, cei care vor să aplice la una sau mai multe măsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală trebuie să apeleze la sfatul consultanţilor care, din nefericire, de cele mai multe ori, costă destul de mult.

„Aici este vorba despre o chestiune cu care ne-am confruntat şi cu care, personal, nu sunt de acord. Toată procedura, până la semnarea contractului, este de aşa manieră gândită încât un solicitant nu poate să facă faţă unei astfel de cereri de finanţare. Practic, autoritatea de management face un «serviciu» firmelor de consultanţă, care devin, oarecum, indispensabile în economia accesării acestor fonduri. Unităţile de măsură s-au schimbat şi solicitantul trebuie să aprecieze cât produce, iar după asta urmează realizarea planului de afaceri. Dacă nu eşti familiarizat cu structura elaborării unui astfel de document, nu ai şanse să-l faci. În mod automat, în ecuaţia asta intervine consultantul. În programarea trecută, firma îţi lua nişte bani chiar dacă proiectul nu era aprobat şi, apoi, bani în plus dacă obţineai finanţare”, a precizat Mihai Stoica,  managerul Grupului de Acţiune Locală „Podişul de nord al Bârladului”, din care fac parte şase comune – Bîra, Boghicea, Gâdinţi, Sagna, Stăniţa, din judeţul Neamţ, şi Oţeleni, din judeţul Iaşi.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale vrea să ajute fermierii să nu mai cadă în plasa consultanţilor agricoli „de ocazie”. Nu puţine au fost cazurile când agricultorii au fost „ţepuiţi” de speculanţii de fonduri europene şi, cu toate că le dădeau bani, proiectele aveau greşeli majore, care duceau la respingerea lor. Astfel, fermierul rămânea şi fără proiect, şi fără bani. Instituţia încearcă să oprească această speculă, prin publicarea pe site-ul oficial a unui model orientativ de contract de prestări servicii de consultanţă.

Și Prefectura Neamţ sare în ajutorul solicitanţilor. Prin ordin al prefectului, a fost înfiinţat un birou tehnic, cu reprezentanţi din instituţii importante, pentru cei care accesează banii europeni. Nemţenii care au nevoie de consultanţă pentru depunerea de proiecte europene pot apela, în fiecare zi de joi, începând cu ora 9.00, la Biroul de Suport Tehnic, care se întruneşte la Direcţia Agricolă. În acest birou tehnic au reprezentanţi 14 instituţii publice, firme sau companii care dau diferite avize pentru proiecte.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0