Prima paginăEconomie

Fermele îşi pot diminua pierderile aplicând soluții IT

Dimensiune text

Soluţiile IT pot ajuta fermele să-şi reducă din costuri. Fermierii pot vedea în timp real situaţia stocurilor sau costurile lucrărilor agricole. 

Pentru reducerea pierderilor survenite în orice companie, fermele mici şi de nivel mediu pot apela la soluţii IT prin care îşi pot gestiona mai bine afacerile. Acestea, dacă iniţial nu au fost destinate sectorului agricol, în timp au devenit o necesitate.

„Implementăm de peste şapte ani Microsoft Dynamics NAV, unul dintre cele mai performante sisteme ERP ce permite urmărirea şi gestionarea detaliată a producţiei agricole. Sistemele ERP sunt importante mai ales pentru firme care activează în domeniile producţiei şi distribuţiei, aici informaţiile şi numărul de procese sunt foarte ridicate. De exemplu, cu ajutorul acestor sisteme se pot determina scăderile de stocuri şi se pot stabili politici de aprovizionare (se pot cupla cererile pentru stoc cu oferta de aprovizionare). De asemenea, se poate cuantifica timpul care se economiseşte prin generarea automată de raportări, care înainte de asta se făceau în Excel şi durau foarte mult”, a spus pentru Ziarul de Roman, Iulian Motoi, Managing Partner Elian Solutions.

Companiile care optează de obicei pentru astfel de servicii sunt cele care desfăşoară un proces de producţie mult mai complex decât companiile mai mici şi care au nevoie să gestioneze şi să monitorizeze în detaliu parametrii de producţie, stocurile şi vânzările. La ora actuală, în cele mai multe ferme, situaţiile se ţin pe hârtie sau în Excel, dar informaţiile sunt necentralizate şi necorelate. De regulă, inginerul-şef are o mulţime de atribuţii şi nu poate acoperi toate procesele care trebuie urmărite într-o fermă. De dezvoltarea fermei nici nu mai poate fi vorba, oricât de bine pregătit ar fi personalul. De aceea, ajutorul informatic este mai mult decât necesar.

Siveco a venit de curând cu soluţia informatică „Managementul Fermelor Agricole”, care se bazează pe înţelegerea şi cunoaşterea problemelor cu care se confruntă fermierii şi permite gestionarea tuturor activităţilor care se desfăşoară într-o fermă de mici sau mari dimensiuni. În primul rând, fermierii gestionează informaţii importante privind suprafeţele agricole: harta cu terenuri agricole în proprietate sau cu terenuri arendate, gestiunea şi rotaţia culturilor, gestiunea lucrărilor agricole. Astfel, ei sunt la curent în orice moment cu istoricul culturilor, fertilizatorii folosiţi, lucrările agricole executate, resursele utilizate şi rezultatele obţinute. Planificarea şi monitorizarea lucrărilor agricole – lucrări mecanizate, lucrări pregătitoare, cheltuieli tehnologice – este esenţială pentru orice fermier. Toţi fermierii îşi doresc să aibă sub control consumurile de combustibil, materiale (seminţe, fertilizatori, erbicide, etc), resurse umane şi primesc acest sprijin din partea soluţiei IT, care îi ajută să reducă substanţial costurile.

COMENTARII

WORDPRESS: 0