Ferme de animale susținute din subvenții

Dimensiune text

La nivelul comunei Boghicea există zece fermieri care cresc mii de oi și zeci de vaci.

 

Îmbătrînirea satelor comunei Boghicea și anii secetoși au fost doar două dintre cauzele pentru care populația a renunțat, după 1990, la animalele din bătătură. „Tinerii au plecat la muncă în străinătate, iar în sate au rămas doar oamenii în vîrstă. În aceste condiții, nu se mai justifica să țină un număr mare de animale. În cîțiva ani, efectivul de animale din comună a scăzut. Asta nu înseamnă că în comuna noastră nu există oameni pentru care creșterea animalelor să nu reprezinte o preocupare la care nu pot renunța, din respect pentru tradiție, dar și pentru că este aducătoare de venituri„, a spus Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

La nivelul comunei Boghicea există zece fermieri. „Oamenii nu au accesat fonduri europene pentru înființarea acestor ferme, ci au profitat de subvențiile primite de la APIA și au făcut investiții proprii pentru susținerea lor. În comună avem zece stîni, iar la nivelul comunei sînt peste 4.000 de capete de ovine. Multe familii au cîte 3-4 bovine în gospodărie, dar avem și fermieri cu efective mari. Ilie Iștvan, din satul Slobozia are, de exemplu, 300 de oi și 30 de vaci, iar Ion Damaschin are în jur de 400 de oi. Pe lîngă creșterea animalelor, avem și trei crescători de albine„, spune primarul Eugen Mihai.

Lipsa de precipitații nu a afectat culturile agricole și fînețele, așa cum s-a întîmplat în multe comune din jurul Romanului. „Pădurea acoperă aproape 40% din suprafața comunei. De jur împrejurul comunei sînt păduri, ceea ce reprezintă o oarecare protecție asupra culturilor și pășunilor în perioadele secetoase„, a spus primarul comunei Boghicea.COMENTARII

WORDPRESS: 0