Femeile vor fi testate pentru depistarea cancerului de col

Dimensiune text

Începînd cu luna august se declanșează programul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.

 

România ocupă locul II în Europa în ceea ce privește incidența bolii, dar și în ceea privește mortalitatea prin cancer de col. Subprogramul național de screening pentru depistarea precoce activă a cancerul de col uterin reprezintă un ansamblu de acțiuni multianuale organizate pe o perioadă de cinci ani, în scopul prevenirii și combaterii acestei afecțiuni maligne. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolaou a populației feminine. Pot fi incluse în subprogram persoanele de sex feminin în vîrstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vîrsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele trei frotiuri cervicale Babeș-Papanicolaou normale. Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidenței formelor invazive ale cancerului de col uterin și mortalității datorate acestora. Unitatatea regională de management pentru județul Neamț este Institutul Oncologic Iași. În perioada 2-15 iulie are loc procedura de selectare a unităților sanitare cu paturi care îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentele norme metodologice, în vederea participării la subprogram.

În perioada 19-31 iulie se vor încheia contracte între Casa de Asigurări de Sănătate și furnizorii de servicii medicale din cadrul subprogramului care sînt reprezentați de unitățile sanitare cu paturi care au în structura proprie cabinete de specialitate obstetrică-ginecologie și laborator de analize medicale în domeniul citologiei și care fac dovada organizării unei rețele de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. După validarea furnizorilor, Direcția de Sănătate Publică Neamț va pune la dispoziția medicilor de familie intrați în program formularele FS1, care vor reprezenta, de fapt, „biletul de trimitere” pentru persoana intrată în screening. Se recomandă ca mobilizarea persoanelor eligibile în vederea consultării, recoltării și consilierii să se facă în luna de naștere a acestora. Între 16 și 18 iulie vor fi repartizate sumele alocate programului.COMENTARII

WORDPRESS: 0