Femeile liberale luptă împotriva cancerului mamar

Dimensiune text

Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului la sân a fost marcată, la Roman, printr-o activitate derulată de Organizaţia Femeilor Liberale (OFL) Roman. Acţiunea a avut loc la Primăria municipiului Roman, instituţie care a fost luminată în roz – culoarea speranţei. La evenimentul organizat joi, 1 octombrie, au participat femei liberale din tot judeţul, medici şi specialişti în drept, dar şi liderii liberali.

„Este o activitate care trebuie să fie din ce în ce mai des promovată, pentru că prevenţia trebuie să asigure o stare de sănătate cât mai bună, iar în momentul în care acest flagel îşi face simţită prezenţa, să poată fi combătut eficient. Doamnele din viaţa noastră au o dublă calitate: aceea de partener al nostru, dar şi mamă a copiilor noştri. Această activitate este bine-venită”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, preşedintele PNL Roman.

„Știu că acest demers nu va fi unicat”

PNL 02„Vă mulţumesc pentru invitaţie şi pentru că faceţi această acţiune, pentru că vă implicaţi şi pentru că, prin munca dumneavoastră, faceţi ca această zi să fie marcată în adevăratul sens. Organizaţia de Femei a PNL, la nivel naţional, a avut această iniţiativă de a marca ziua, dar şi de a trage un semnal, deoarece e mai bine să previi decât să tratezi. De aceea, cred că semnalul pe care îl daţi azi dumneavoastră este bine să fie dus mai departe prin iniţiativa legislativă pe care OFL o susţine şi să o materializăm, în sensul alocărilor de fonduri pentru prevenţie şi pentru lupta împotriva cancerului, pentru că toţi ne dorim o societate sănătoasă. De aceea, această iniţiativă nu este doar bine-venită, ci şi de apreciat. Știu că acest demers nu va fi unicat şi vă doresc succes, vă doresc ca mesajul să ajungă cât mai departe, la cei care vor să lupte, împreună cu dumneavoastră, împotriva acestui fenomen şi cred că, împreună, trebuie să luptăm pentru a avea o societate mai curată şi mai sănătoasă, inclusiv în politică”, a adăugat Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ.

Prim-vicepreşedintele OFL Neamţ a mulţumit colegelor din Roman pentru implicare şi tuturor celorlalţi pentru sprijin. „Mă simt legată de Roman şi observ că organizarea este la cote înalte. Mulţumim celor care sunt alături de noi. E foarte important să fim educaţi, pentru a preveni, fiindcă la bază este educaţia. Sperăm ca, în curând, să vorbim mai puţin despre aceste boli, ca urmare a educaţiei de prevenţie, făcută în şcoli, de cadrele didactice şi, nu în ultimul rând, de mame, pentru că baza este în familie. Împreună, sper să reuşim ca, peste câţiva ani, numărul acestor cazuri să scadă”, a spus Gabriela Banu, prim-vicepreşedinte al OFL Neamţ.

„România rămâne pe lista neagră a statisticilor”

PNL 03Medicii prezenţi la eveniment au explicat care sunt factorii de risc, dar şi cum lipsa de educaţie duce la mortalitate.

„Oraşul Roman se situează pe un loc fruntaş, respectiv în 2014 au fost 35 de cazuri. Numărul cazurilor din mediul rural este dublu faţă de cel al cazurilor din mediul urban şi este dublu numărul cazurilor femeilor cuprinse între 15 şi 64 de ani, faţă de cele în vârstă peste 64 de ani. În primele nouă luni din 2015, au fost depistate 16 cazuri. În apariţia cazurilor sunt implicaţi anumiţi factori de risc. Printre aceştia se numără vârsta, rasa – este mult mai mare numărul cazurilor la femeile albe -, factorul genetic, traumatismele, nodulii benigni, obezitatea. Pentru a reduce riscul apariţiei cancerului, femeile ar trebui să alăpteze cât mai mult, iar Spitalul Roman este spital-prieten al copilului şi încurajează alăptarea”, a explicat medicul Daniela Nazaretian, medic specialist neonatolog.

PNL 04„România rămâne pe lista neagră a statisticilor în ce priveşte rata diagnosticării şi identificării cancerului, dar şi a mortalităţii, aproape 6.000 de cazuri noi fiind identificate anual. La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer mamar. La fiecare 14 minute, o femeie moare din cauza cancerului mamar, ceea ce înseamnă că una din opt femei din lume moare din cauza acestei boli. Trebuie ca din şcoală să creştem nivelul de educaţie, pentru ca tinerele să ştie că un examen clinic anual, la medicul de familie, şi un autocontrol în faţa oglinzii poate să o scutească de extraordinar de multă durere. A preveni înseamnă a cheltui mai puţin, dar, în primul rând, e vorba de suferinţă. Numai cine lucrează ştie cum e să vină o pacientă cu un sân infectat şi care, la întrebarea: «De ce aţi stat până acum acasă?», îţi răspunde simplu: «Nu m-a durut». Ca această femeie să ajungă în acea situaţie a trebuit să treacă un an, doi. Nu a fost văzută de nimeni în acest timp? Unele paciente se duc la medic şi spun că tuşesc, că le dor oasele, că au durere toracică. De multe ori, pacienta e ascultată pulmonar, fără a fi dezbrăcată de sutien şi se trece pe lângă diagnostic, fiindcă femeia nu spune că are o gâlmă undeva”, a precizat medicul primar oncolog Dorina Luchian. Aceasta a adăugat că, pe lângă educaţie, ar trebui ca în sistemul sanitar din România să se introducă, în mod obligatoriu, controale de prevenţie. Legea prevenţiei este susţinută de PNL.

La finalul activităţii au fost lansate spre cer lampioane roz, iar Primăria Roman a rămas luminată în aceeaşi culoare pe tot parcursul serii.COMENTARII

WORDPRESS: 0