Federația Solidaritatea Sanitară: „78% dintre salariații din Sănătate consideră că legea salarizării unitare va avea efecte negative asupra lor”

Federația Solidaritatea Sanitară: „78% dintre salariații din Sănătate consideră că legea salarizării unitare va avea efecte negative asupra lor”

Dimensiune text

 

Concluziile Studiului privind impactul prevederilor Legii unitare de salarizare asupra intenției personalului medical de a migra pentru muncă, comandat de Federația „Solidaritatea Sanitară” Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, arată următoarele:

  • 62% din personalul medical a declarat că a avut cel puțin o dată intenția de a pleca să muncească într-o altă țară. Ponderea intenției generale de a pleca este mai mare la medici decât la asistentele medicale și mai mare la medicii specialiști decât la alte categorii profesionale. Distribuția este de natură a indica probleme viitoare.

  • 20% dintre respondenți au făcut demersuri pentru a pleca în ultimele 6 luni (chiar în condițiile unei campanii susținute din partea Guvernului de promovare a creșterilor salariale). Distribuția per specialități indică intenția cea mai mare de a pleca pentru medicii rezidenți (38,4% dintre ei intenționează au făcut demersuri) urmați de medicii specialiști (24,4%). Demersurile sunt: informarea, trimiterea de CV-uri direct și prin firmele de recrutare, învățarea unei limbi străine sau pregătirea actelor necesare.

  • 78% dintre respondenți consideră că efectele legii 153/2017 asupra salariaților din sănătate vor fi negative (81,5% dintre respondenți afirmă că sunt informați privind efectele legii 153/2017; 96% dintre aceștia consideră că efectele legii asupra salariaților din sănătate vor fi negative).

În privința posibilității ca efectele negative ale legii 153/2017 să determine căutarea unui loc de muncă în străinătate distribuția răspunsurilor este următoarea:

Efectul negativ al legii 153/2017 avut în vedereProcentul respondenților care au indicat intenția maximă de a migra pentru muncă
Reducerea veniturilor nete raportat la cele prevăzute de lege din cauza transferului contribuțiilor84,3%
Scăderea veniturilor sau creșterea lor nesemnificativă82,8%
Reducerea/eliminarea sporurilor pentru condițiile de muncă80,9%
Eliminarea zilelor de concediu de odihnă suplimentar78,4%
Eliminarea limitei minime a tuturor sporurilor74,1%
Creșterea timpului de lucru al medicului la 48 ore/săptămână obligatorii74,0%
Eliminarea tichetelor de masă61,3%

 

În funcție de măsura ce determină impactul negativ, respectiv de modul în care fiecare dintre ele afectează categoriile medicale din sănătate, reacțiile au amploare diferită, fiind indicate analitic în cuprinsul studiului.

Pentru informații detaliate puteți accesa studiul indicat.

 

Biroul de presă al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România
Comunicat de presă

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0