Fără spectacole, iarna, în Casa de Cultură

Instituția de cultură atrage circa 15.000 de lei pentru sindicate, din chirii, dar nu beneficiază de investiții.

Romaşcanii ar putea fi privaţi de activităţi culturale în sezonul rece, din cauza condiţiilor improprii pe care le oferă Casa de Cultură artiştilor care vin la Roman. Primarul oraşului s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu directorul Teatrului Naţional din Bălţi, pentru un spectacol la Roman.

” Se vorbeşte foarte mult despre starea Casei de Cultură. Nu este un atribut al municipalităţii. Casa de Cultură nu asigură un cadru optim de desfăşurare a activităţilor culturale pe timpul rece. Dacă la nivelul sălii s-a asigurat un minim de căldură, când ai ridicat cortina bate un frig siberian. Aici e o problemă, pentru că nu s-a ajuns la o înţelegere între comunităţi şi sindicate. Sindicatele îşi asumă aceste case de cultură la modul că le deţin şi încasează sume din chirii. Directorii caselor de cultură nu au putere să asigure reparaţii capitale. Ar trebui investiţii pe fonduri eruropene, dar cine să le acceseze? Până la rezolvarea acestor probleme, care trenează de ani de zile, trebuie să se înţeleagă că organizarea unor spectacole în Casa de Cultură, în acest moment, nu se pliază pe un climat bun. Noi am recomandat celor care vin în spectacol la Roman să vină din aprilie până în octombrie”, a spus primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

Șeful administraţiei locale a adăugat că, la nivelul Asociaţiei municipiilor din România, există un proiect de hotărâre cu privire la îngrijirea şi administrarea clădirilor aflate în proprietate publică şi privată, care vine cu un set de măsuri pentru cei ce neglijează proprietăţile. Primarul a mai afirmat că, din chirii, Casa de Cultură câştigă, lunar, în jur de 15.000 de lei.

Spectacolul Teatrului Naţional din Bălţi de la Roman urmează a avea loc cel mai devreme în luna aprilie.


COMENTARII

WORDPRESS: 0