FĂRĂ DEȘEURI DE MATERIALE DE CONSTRUCȚII PE CÂMPURI

HomeActualitateRoman

FĂRĂ DEȘEURI DE MATERIALE DE CONSTRUCȚII PE CÂMPURI

 

deseuri materiale de constructiiÎn cadrul competiţiei de proiecte a iniţiativei Comisiei Europene „Acţiuni urbane inovative”, Primăria Roman va participa cu proiectul „Sistem inovativ integrat pentru dezvoltarea durabilă a Municipiului Roman în regiunea Nord-Est din România”, un proiect ce va fi depus direct la Bruxelles şi nu va mai trece prin „sita guvernamentală”.

Primarul Laurenţiu Leoreanu spune că proiectul este dat în lucru şi că până la finele lunii este timp şi pentru a-l supune dezbaterii consilierilor locali, ulterior urmând a fi depus pentru obţinerea finanţării.

„Vom mai avea o şedinţă de Consiliul Local la sfârşitul lunii, cu aprobarea unui proiect pe care îl vom trimite la Bruxelles. În momentul acesta se lucrează foc-continuu, zi şi noapte, la studiile de fezabilitate. Sperăm ca până la data de 31 martie – când e data depunerii, pentru accesarea de fonduri direct de la Comisia Europeană de la Bruxelles – să aprobăm indicatorii tehnico-economici”, a fost mesajul edilului pentru consilierii locali.

Obiectivele proiectului ating trei domenii tematice ale programului: tranziţia energetică prin folosirea surselor regenerabile de energie, sărăcia în mediul urban, locuri de muncă şi competenţe în economia locală. Pentru cel de-al treilea obiectiv – locuri de muncă în economia locală – se propune înfiinţarea unui centru de prelucrare a deşeurilor din materiale de construcţii în zona industrială Nord, pe terenuri adiacente străzii Ogoarelor.

„Nu există nici în Roman, nici în Piatra Neamţ, nici în marile oraşe din jur, un depozit de deşeuri de materiale de construcţii. Aţi văzut şi în zonele limitrofe din jurul Romanului depuneri de materiale de construcţii provenite din demolări – cărămizi, betoane -, aruncate pe câmpuri. Noi vrem să facem un astfel de depozit pentru astfel de deşeuri. În plus, vrem să facem şi prelucrarea acestora, pentru mai multe tipuri de activităţi – fundaţii de drumuri, pentru construcţii de semifabricate pentru materiale. În acest fel, putem asigura un gen de economie socială, iar aceste produse să le folosim noi, Primăria, în activităţile de reparaţii curente de întreţinere, chiar şi capitale, pe care le avem le obiectivele noastre”, a mai precizat primarul.

Pentru acest proiect, la începutul lunii martie, consilierii locali au aprobat cumpărarea unui teren în suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi, situat în imediata vecinătate a terenurilor proprietatea municipiului şi pe care se poate construi acest centru de prelucrare a deşeurilor. Costul achiziţionării terenului este de 18.000 de euro, iar întregul proiect se va întinde în final pe aproape două hectare.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0