Fantoma comunismului, îmbrăcată în haine sindicale, bântuie prin Casa de Cultură

Dimensiune text

O uniune de sindicate revendică drept de proprietate asupra celor 52 de case de cultură din țară. Legătura sindicatelor cu aceste instituții este doar una formală. De la Casa de Cultură Roman încasează bani, dar nu fac investiții. Invitaţia la dialog a autorităţilor locale către administratorii Casei de Cultură Roman a rămas fără răspuns. Reprezentanţii ANCCSR nu consideră că trebuie să se justifice în fața opiniei publice, întrucât ANCCSR este instituţie „de utilitate publică”, nu „instituţie publică”.

ccs02Momentul în care romaşcanii vor avea, în Casa de Cultură, o sală de spectacole adecvată şi îi vor putea primi pe artişti în condiţii decente pare a fi destul de îndepărtat. Dialogul dintre administraţia locală – care ar putea să se implice în reabilitarea şi modernizarea clădirii – şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură din România (ANCCSR) nu a putut avea loc. Moștenitori peste noapte ai instituțiilor de cultură ce se numeau „ale sindicatelor”, după defuncta UGSR, dinainte de 1989, reprezentanții ANCCSR nu dau socoteală nimănui pentru ceea ce fac sau nu.

„Consiliile locale nu s-au implicat în astfel de acţiuni decât prin excepţie”

Într-un răspuns al Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), remis Ziarului de Roman, se precizează: „ANCCSR este persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ, care funcţionează conform statutului propriu şi legilor în vigoare din România – constituită de cei patru membri fondatori, respectiv Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere «Frăţia», Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa», Confederaţia Naţională a Sindicatelor Democratice din România şi Blocul Naţional Sindical – şi care a preluat patrimoniul cultural al fostei Uniuni Generale a Sindicatelor din România (UGSR), respectiv 52 de case de cultură din ţară”. Menţionarea preluării patrimoniului fostei UGSR este importantă, mai ales că reprezentanţii ANCCSR mai spun că au fost întotdeauna interesaţi de „protocoale sau contracte de asociere în participaţiune cu consiliile locale, în vederea desfăşurării de activităţi culturale şi spectacole, având drept scop principal  întreţinerea şi modernizarea Caselor de Cultură ale Sindicatelor. Cu toate acestea, consiliile locale nu s-au implicat în astfel de acţiuni decât prin excepţie, încercând doar intrarea în posesia şi proprietatea imobilelor pe care le deţinem”.

ccs03Răspunsul este evaziv şi induce în eroare, lăsând impresia că ANCCSR este proprietarul caselor de cultură. De fapt, asociaţia este doar un administrator al acestor imobile, iar statutul juridic este unul incert, după cum recunoştea, în presa centrală, chiar preşedintele ANCCSR, Eugen Luha, într-un interviu acordat în anul 2013. La nivel local, situaţia este cu atât mai confuză cu cât nu există un document care să ateste construcția Casei de Cultură de pe bulevardul Roman Muşat, iar acest lucru a fost confirmat de fostul director al Casei de Cultură, Doru Alexandru.

Reprezentanţii ANCCSR se mai plâng de lipsa finanţării, în condiţiie în care această asocieţie nu mişcă un deget pentru casele de cultură pe care ar trebui să le administreze. „ANCCSR este o asociaţie cu multe filiale cu personalitate juridică proprie, ce îşi desfăşoară activitatea independent, şi este finanţată prin achitarea unei cote (în prezent) de 5% din venituri de către Casele de Cultură din ţară, dar majoritatea dintre acestea sunt în mari dificultăţi financiare, neputând vira cota sus-menţionată. Prin urmare, şi subscrisa se confruntă cu aceleaşi probleme, făcând eforturi deosebite pentru a plăti către stat toate obligaţiile ce îi revin”. Adică, cei care gestionează casele de cultură sunt pe cont propriu când vine vorba despre organizare şi funcţionare, dar trebuie să dea bani către ANCCSR.

Reprezentanţii ANCCSR le mai plâng de milă celor care conduc casele de cultură din ţară şi adaugă: „Filialele sunt obligate ca, în spaţiile pe care le deţin, să accepte şi desfăşurarea altor tipuri de activităţi, mai ales că întreţinerea unor astfel de imobile este foarte costisitoare”.

ccs06Cea mai stringentă problemă – frigul din sala mare

Casa de Cultură Roman trăieşte, la acest moment, datorită a 11 contracte de închiriere. Astfel, în „micul Babilon” funcţionează două televiziuni locale, un cabinet notarial, o florărie, o casă de schimb valutar, sala pentru pregătirea teoretică a unei şcoli de şoferi, un club de dans, un spațiu de joacă pentru copii, o pizzerie, un club şi un salon de înfrumuseţare. Chiriile sunt de câteva sute euro lunar, iar orice altă activitate desfăşurată în sălile acestui imobil se plăteşte. Chiar şi Primăria Roman a plătit de fiecare când a avut activităţi desfăşurate în Casa de Cultură, singurii care au parte de un sprijin real – şi meritat pe deplin – fiind membrii trupei de Teatru Municipal.

Conducerea Casei de Cultură Roman încasează mii de euro lunar din chirii, dar tot se plânge de lipsa fondurilor. „Din banii încasaţi pe chirii se plătesc salariile celor cinci angajaţi ai instituţiei, facturile la utilităţi şi lucrările de reparaţii. Din spectacole câştigăm foarte puţin. Dacă biletul unui spectacol este 6 lei, partea pe care o primim, de 15% din vânzări, nu acoperă cheltuielile pentru încălzirea sălii de spectacol”, a spus directorul Marcela Ursu, în luna martie a acestui an. Tot atunci, noul director al Casei de Cultură Roman preciza că vrea să promoveze imaginea bibliotecii – care are un fond de carte de 35.000 de volume – şi să revitalizeze activităţile culturale. Pentru aceste lucruri sunt necesare lucrări de reabilitare complexe. Până acum s-a realizat izolaţia sălii în care funcţionează biblioteca, iar anul acesta sunt în plan reparaţia acoperişului de deasupra bibliotecii şi montarea unei centrale termice în această sală.

ccs05Investiţii s-au mai făcut, de-a lungul timpului, în holul de la parterul clădirii, în câteva săli şi într-un birou al clădirii. Lucrări de izolaţie sunt necesare şi în exteriorul clădirii, dar şi în alte săli şi birouri ale instituţiei.

Cea mai stringentă problemă – frigul din sala mare – rămâne, deocamdată, fără rezolvare. Există în plan expertiza unor specialiști, dar, până atunci, artiştii vor avea în continuare de suferit din cauza frigului de pe scenă şi există în continuare riscul ca unele spectacole să fie amânate din cauza condiţiilor improprii, aşa cum s-a mai întâmplat. Chiar şi dacă proiectele noului director al Casei de Cultură Roman vor deveni realitate şi nu vor rămâne doar elanul unei persoane nou-puse pe funcţie, problema de fond a Casei de Cultură – aceea ca imobilul să fie destinat exclusiv acţiunilor culturale – nu va fi rezolvată.

Invitaţia primarului Romanului a rămas fără răspuns

O soluţie are primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, care a trimis, în luna decembrie, o adresă către ANCCSR. „Vă asigurăm de disponibilitatea noastră de a colabora la evenimentele ce vor fi realizate în viitor, aşa cum am făcut permanent de când sunt primarul municipiului Roman, precum şi pentru construirea unei punţi de legătură care să apropie şi mai mult instituţiile noastre. Mai mult, eu vă propun o întâlnire în care să discutăm despre o colaborare mai strânsă în continuare, în sensul găsirii unei soluţii ca Primăria municipiului Roman să administreze pentru un număr mai mare de ani Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman, astfel încât noi să putem investi în reabilitarea ei şi aducerea la standarde europene”, se arată în adresa semnată de Laurenţiu Dan Leoreanu şi trimisă, pe data de 10 decembrie 2013, directorului general al ANCCSR, Eugen Luha.

Doar că invitaţia primarului Romanului a rămas fără răspuns, semn că reprezentanţii ANCCSR nu sunt interesaţi de colaborări, ci doar de încasări. Între timp, administraţia locală lucrează la identificarea unor soluţii pentru salvarea Casei de Cultură, care, fără reparaţii considerabile, va deveni o ruină.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Mosu Lica 6 ani

    Eterna poveste a caselor ,,retrocedate” unor ,,mostenitori” fara obligatia de a le si intretine !!! Pana cand nu se vor ,,nationaliza” din nou si nu vor intra in ,,administrarea” primariilor se vor darama incet, incet…dar sigur !!!