Fântâna arteziană din faţa Primăriei va fi demolată

Fântâna arteziană din faţa Primăriei va fi demolată

Dimensiune text

 

fantana artezianaDupă ce administraţia locală a demolat fântâna „albastră” (care a costat 350.000 de lei) din faţa Hotelului şi a reconstruit zona pe fonduri europene, a venit şi rândul fântânii din părculeţul din faţa Primăriei să fie demolată şi regândit un proiect conform vremurilor. Primarul Laurenţiu Leoreanu spune că fântâna este veche, deşi ea a fost reconstruită, cu bani din bugetul local, şi inaugurată în 2008, de fostul primar, cu surle şi trâmbiţe, fiind, la acea vreme, o noutate prin folosirea jocului de lumini pe fond muzical.

Fântâna, în dezbatere publică

În 1965, de când există fântâna în faţa Primăriei, când pe atunci de-abia erau plantaţi în zonă copacii şi brazii existenţi acum, modelul era unul specific perioadei comunismului, o ţâşnitoare. În 2008, fosta conducere a Primăriei Roman a modernizat fântâna, cu un cost de 360.000 de lei, colorând-o în tonuri de albastru şi mov. După ce la conducerea administraţiei a ajuns actualul edil, s-a preferat reabilitarea fântânii şi colorarea sa în portocaliu, culoarea PDL, formaţiune pe care o reprezenta atunci Laurenţiu Leoreanu. Acum, când s-au schimbat mai multe culori politice, fântâna este vopsită în alb şi albastru. Edilul Romanului spune, însă, că nu mai este loc pentru reamenajarea acesteia, ci este de preferat schimbarea cu totul la faţă.

„Am avut o discuţie în şedinţa operativă de luni, prin care dorim reamenajarea fântânii arteziene din faţa Primăriei. Vom căuta soluţii la proiectanţi, astfel încât să putem elimina mai multe din pierderile pe care le avem, mai ales pe reţelele de dedesubt, care sunt foarte vechi. De asemenea, şi cele 18 pompe sunt învechite. Chiar dacă a mai fost reabiliată de-a lungul timpului, reţelele sunt din anii ’80. Plus duzele, jeturile şi becurile care, de fapt, nici nu se mai practică, nici nu se mai găsesc în comerţ. Am colectat cam tot ce-a fost prin ţară ca şi elemente pentru a asigura funcţionarea în perioada următoare”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Edilul Romanului spune că propunerile pe care le va primi cu privire la cum ar trebui să arate fântâna din centrul oraşului le va supune şi unei dezbateri publice cu romaşcanii: „Vor fi mai multe propuneri, pe care le vom lansa într-o dezbatere publică, funcţie şi de opţiunea cetăţenilor. Vrem, astfel, să ajungem la o idee constructivă, bazată pe o funcţionalitate optimă – adică una cât mai uşoară la întreţinere şi cât mai frumoasă la privit, cu un nou design”.

Primarul Laurenţiu Leoreanu spune că, dacă va avea propunerile anul acesta şi se va face şi dezbaterea, anul viitor ar putea începe reconstrucţia zonei.

În acelaşi timp, administraţia locală a lansat şi un concurs de realizare a „porţii de intrare” în oraş dinspre Iaşi şi idei au venit chiar şi din partea romaşcanilor, însă proiectul nu s-a mai pus niciodată în aplicare. Întâi din lipsă de finanţare, mai apoi pentru că s-a aşteptat realizarea sensului giratoriu de la Dedeman.

 

2016

2016

2011

2011

2008

2008

2004

2004

1999

1999

1965

1965 – sursa: facebook / Orasul Roman – fotografii vechi

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 5
  • SCHIMBATI SI SEDIUL PRIMARIEI CA E MODEL COMUNIST E MAI IMPORTANT DECAT TISNITORILE DIN ORAS
    DA MAI BINE SA VA SCHIMBATI VOI OCHELARII DE CAL SI GRANDOMANIA

  • NU VA ATINGETI DE ….BANII NOSTRI….INGROPATI ACOLO !!! NU STRICATI FANTANA !!! VA IESI CU….PARUIALA ….!!!

  • Demolarea fântânii este o greșală! Fântâna este modernizată și este un simbol al orașului.

  • Sunt lucruri mai importante de facut decat schimbarea fantanei..pare o gluma!

  • In loc sa demolati fantana arteziana mai bine v-ati ocupa de adevaratele probleme ale romascanilor : dreptul fiecaruia de a castiga o paine (unii mananca 2paini si altii niciuna) , refacerea trotuarului dp str Eternitatii , implicarea adevarata a edilului ales de ROMASCANI sa-i ajute in lupta cu abuzatorii de serviciu.