Fac naveta pentru a se lăsa de fumat

80% din cei care au apelat la cabinetul de tabacologie din cadrul spitalului s-au lăsat de fumat. Mulți dintre ei fac naveta din alte orașe.

 

 

În 2009, în secția Pneumologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman lua ființă un cabinet de tabacologie. Printre puținele de acest gen din Moldova, acest cabinet oferă consultații și medicație gratuită pentru cei care vor să se lase de fumat.
Cei care intră în acest program, derulat sub coordonarea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din București, plătesc o taxă simbolică de 100 de lei și beneficiază de medicație gratuită în valoare de 1.200 de lei și de consiliere.

Potrivit medicului pneumolog Gabriela Popovici (foto), coordonatorul cabinetului, anul trecut în program s-au înscris 78 de pacienți. „Ca procentaj, 80% din cei înscriși au terminat cu succes programul, adică au renunțat la fumat. Ceilalți au părăsit programul și nu mai știm nimic de ei, iar doi au continuat să fumeze„, a declarat medicul pneumolog Gabriela Popovici.

În opinia acesteia, la nivelul întregii țări, programul a fost considerat un succes, astfel că s-a decis continuarea lui și în acest an. „Pentru anul 2012 avem deja 25 de înscriși. La nivel național, programul a avut rezultate foarte bune, astfel că s-a decis prelungirea lui. Cel mai tînăr pacient pe care l-am avut în program avea 17 ani, iar cel mai în vîrstă – 73 de ani. Am avut supriza să constatăm că, anul trecut, au fost foarte mulți din Piatra Neamț care au preferat să facă naveta la Roman pentru a se înscrie în program și să renunțe la fumat. Acum avem cereri și din Fălticeni„, a mai spus medicul pneumolog Gabriela Popovici.

După înscrierea în program, fiecărui pacient i se întocmește o fișă de urmărire. I se dă un test prin care se măsoară nivelul de dependență față de tutun: mic, mediu și înalt. Apoi i se măsoară nivelul monoxidului de carbon din plămîn, urmînd ca, în altă rubrică, să fie trecut nivelul monoxidului după încheierea programului. Datele sînt comunicate permanent la Institutul „Marius Nasta”, care verifică, periodic, persoanele înscrise în program.


COMENTARII

WORDPRESS: 0