Prima paginăActualitateRoman

FABRICĂ DE BOLŢARI, PAVELE ŞI BORDURI ÎN ROMAN

FABRICĂ DE BOLŢARI, PAVELE ŞI BORDURI ÎN ROMAN

Dimensiune text


strada fabricii locuinte socialeUn proiect pe cinci (5) milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană, ar putea fi implementat la Roman. În principiu, şansa ar fi să se construiască o fabrică de prelucrat deşeurile din materiale de construcţii. Asta ar însemna rezolvarea unor probleme de infrastructură, dar, în acelaşi timp, şi alocarea unor locuri de muncă. În fapt, proiectul se poate depune, pentru a fi şi câştigat, pe componenta principală – zona defavorizată, iar Primăria Roman alege în acest sens Strada Fabricii. Locuri de muncă pentru locuitorii cartierului, dar şi privilegii pentru traiul lor de viaţă.

Cine, ce, cu ce

În urmă cu câteva ediţii, vă prezentam un proiect de hotărâre aprobat de consilierii locali ce prevedea, pe bani europeni, înfiinţarea unui centru de prelucrare a deşeurilor provenite din materiale de construcţii, pentru care s-a aprobat inclusiv achiziţionarea unui teren de 9.000 de metri pătraţi, pentru 18.000 de euro. Miercuri, 30 martie, consilierii locali sunt convocaţi pentru a aproba întreg proiectul ce va fi depus, joi, 31 martie, direct la Bruxelles.

În principiu, putem obţine o finanţare de 5 milioane de euro. „Primăria Roman va participa cu proiectul «Sistem inovativ integrat pentru dezvoltarea durabilă a Municipiului Roman în regiunea Nord-Est din România», un proiect ce va fi depus direct la Bruxelles. Vom intra în competiţie cu toate oraşele care au peste 50.000 de locuitori din Uniunea Europeană. Miercuri aşteptăm aprobarea, joi îl vom depune, iar data de 30 octombrie este termenul limită pentru evaluare, care va conţine inclusiv o vizită în teren a Comisiei Europene. Suma ce poate fi obţinută este de 5 milioane de euro, din care 20% este cofinanţarea oraşului beneficiar. Scopul proiectului este dezvoltarea urbană şi creşterea calităţii vieţii pentru populaţia defavorizată din Roman. Vor fi promovate proiectele care se referă preponderent la persoane defavorizate şi care cuprind activităţi ce sunt legate de economia socială şi protecţie socială”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Trei subproiecte

Conform datelor prezentate de primarul Laurenţiu Leoreanu, este vorba despre trei subproiecte: înfiinţarea de panouri fotovoltaice, a unui centru de prelucrare a deşeurilor şi folosirea noilor produse rezultate din prelucrarea deşeurilor de materiale de construcţii.

Prima parte a proiectului prevede amenajarea unui teren pe care să funcţioneze panouri fotovoltaice, spune edilul Romanului: „Prima activitate din proiect se referă la folosirea şi asigurarea energiei din panouri fotovoltaice, constituind o soluţie de producere a energiei folosind lumina solară, neimplicând astfel poluarea mediului. Suprafaţa care va fi alocată pentru acest proiect este de 16.646 de metri pătraţi, pe care Primăria o are în proprietate. De pe această suprafaţă, panourile fotovoltaice vor produce putere de 500 de kW”.

Fabrică ce va funcţiona cu lumina solară

Apoi, se va construi un centru de prelucrare a deşeurilor provenite din materiale de construcţii şi care va oferi locuri de muncă pentru locuitorii din Strada Fabricii. Edilul spune că proiectul, pentru a deveni eligibil, trebuie să conţină această componentă socială.

„Se vor crea locuri de muncă unde vor fi angajate persoane din cartierul urban defavorizat al municipiului – Strada Fabricii. De asemenea, se urmăreşte recuperarea sau transformarea deşeurilor din materiale de construcţii şi reintroducerea lor în circuitul economic sub formă de materiale de construcţii – pavele, borduri şi/sau bolţari, cu adresabilitate directă în reabilitarea clădirilor din Strada Fabricii. Se elimină, astfel, şi cantităţile de deşeuri, protejând mediul. Nici în Roman, nici în jurul municipiului, nu există în momentul de faţă o staţie de concasare şi prelucrare a deşeurilor provenite din materiale de construcţii, astfel încât putem deveni un centru important geo-strategic al Moldovei. Acest centru va fi amplasat pe o suprafaţă pe care am cumpărat-o, de 9.000 de metri pătraţi, adiacentă suprafeţei de 16.646 de metri pătraţi pe care o aveam. Acest teren este achiziţionat cu aprobarea consilierilor locali, la preţul de 2 euro pe metru pătrat, de la o familie de români care locuieşte în Franţa şi cu care am negociat timp de o lună. Pe ea vom amplasa trei padocuri de depozitare, două de 800 de metri pătraţi şi unul de 600 de metri pătraţi. Vom avea o hală de producţie de de 1.000 metri pătraţi, hală în care se vor produce bolţari, pavele şi borduri. De asemenea, pe 5.800 de metri pătraţi vor fi amplasate utilajele pentru concasare şi anexele”, a declarat edilul Romanului.

Câmpul fotovoltaic de putere de 500 kW va produce energia electrică necesară funcţionării utilajelor de concasare şi a fabricii de producţie de materiale de construcţii – borduri, pavele şi bolţari. „Ne-am gândit în a asigura un mediu curat, dar şi a pune la treabă aceste deşeuri, din care putem produce materie primă mai grosieră pentru fundaţiile drumurilor şi o materie primă mai fină pentru producţia de bolţari, pavele şi borduri”, a mai precizat edilul.

Principalii beneficiari – asistaţii din strada Fabricii

Conform proiectului, cu materialele de construcţie produse în acest centru se vor reabilita şi extinde camerele din locuinţele sociale pentru populaţia săracă din strada Fabricii. Primarul Laurenţiu Leoreanu spune că locurile de muncă din fabrica ce va prelucra deşeurile din materiale de construcţii, dar şi utilizarea prefabricatelor se vor adresa pentru necăjiţii din Satul Olimpic. Tot edilul spune că nu toţi cei care locuiesc în strada Fabricii sunt puturoşi, ci că mulţi îşi doresc să aibă o şansă la un trai decent, evident prin muncă.

„Aceste proiecte au ca vector populaţia dezavantajată, pe principiul egalităţii de şanse şi cel al echilibrării situaţiei economico-sociale a zonelor paupere. Încercăm să creăm, aşadar, o reabilitare a zonei, implicându-i şi pe ei în activităţile de economie socială, încercând să eliberăm mediul de deşeuri folosind energia solară ca motor în activitate şi funcţionalitatea utilajelor din zonă”, a mai spus edilul.

Practic, materialele „reinventate” vor fi utilizate pentru a construi, pe lângă cele patru corpuri de clădire din strada Fabricii, un grup nou, de 22 de locuinţe, pe 3.120 de metri pătraţi, spune primarul Romanului: „Vom construi corpul de locuinţe pentru a putea muta, pe rând, cetăţenii care locuiesc în cele patru blocuri şi care vor intra în reabilitare. În fiecare bloc sunt acum 50 de locuinţe, iar după reabilitare vor rămâne 44. În fiecare tronson vor rămâne 44 de locuinţe, care vor avea acces direct din exterior, o baie – ceea ce nu au acum, o chicinetă – pentru pregătirea mâncării şi o cameră generoasă – ce va putea împărţită în două, printr-un glazvand. Vom amenaja, practic, apartamente cu o cameră din ceea ce există în momentul de faţă. Aceste compartimentări nu se vor mai face ca acum 12 ani, prin reparaţii din rigips – care s-au dovedit a nu fi destul de rezistente pentru comportamentul unora, ci le vom face din bolţari – mai rezistenţi decât pumnul sau capul. Dacă avem grijă de câinii comunitari, să nu ne întoarcem cu spatele spre oameni. Prin educaţie, putem asigura integrarea populaţiei paupere – majoritară din etnia rromă – în comunitate”.

Practic, panourile fotovoltaice vor pune în funcţiune fabrica de prelucrare a deşeurilor de materiale de construcţii, iar acestea – după prelucrare – se vor folosi ca fundaţii de drumuri, ca materiale pentru reconstruirea cartierului din strada Fabricii, dar şi pentru modernizarea trotuarelor din municipiu.

Până acum, în ultimii patru ani, Primăria Roman a investit anual 400.000 de lei în reabilitarea acoperişurilor de la locuinţele construite în fostul CAP, dar şi pentru schimbarea uşilor, geamurilor şi a altor bunuri din interiorul camerelor, deteriorate de proprietari.

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0