Fabrica de avioane de la Valea Enei s-a închis

Vasile Procopie va pleca, împreună cu familia, la Nürnberg, pentru a continua să lucreze în domeniul construcției avioanelor ușoare.

 

 

Afacerea cu avioane ușoare, utilitare și de agrement, inițiată de inginerul Vasile Procopie în grajdul fostului CAP din satul Valea Enei, a fost închisă. Timp de zece ani, săteanul din comuna Oniceni a făcut bani din avioane, chiar și pe timp de criză, și a arătat tuturor – autorități, specialiști în domeniu sau oameni simpli – că omul sfințește locul. De la mirare la mândrie nu a fost decât un pas. Vasile Procopie a produs și vândut, de la înființarea SC Aer-Tech Impex SRL, 103 avioane.

Dorința lui de a-și dezvolta afacerea a fost, de fiecare dată, o luptă cu morile de vânt. Construirea unui aerodrom pentru testarea avioanelor produse la Valea Enei nu a fost susținută, în opinia constructorului, de administrația publică de la Oniceni. S-a gândit că alegerile locale din 2012 ar putea fi o rampă de lansare a fabricii din Valea Enei și a candidat la funcția de primar. Nu a putut ține piept candidaților, așa încât, învins în politică, dar încrezător în visul său, a bătut la ușile Primăriei Roman. Locația propusă de autoritățile locale de la Roman, pe terenul unei localnice stabilită în Franța, a fost motiv de negocieri care nu au ajuns, în cele din urmă, la soluția dorită de constructor. Nici în localitatea Horia, unde Vasile Procopie făcea teste cu avioanele sale, nu a găsit o rezolvare, răspunsul specialiștilor fiind acela că terenul nu se pretează la construirea unui aerodrom, fiind situat în zonă inundabilă.

Cu mai bine de zece ani în urmă, Vasile Procopie decidea să se întoarcă acasă, după șase ani de muncă în fabrici de avioane din câteva orașe din Germania – Nürnberg, Dresda și Berlin. „Poate era mai profitabil să rămân în Germania. M-am gândit că este timpul să mă așez la mine acasă, în Valea Enei, și să fac ceva pentru localnici”, spunea constructorul de avioane când și-a început afacerea în satul natal.

Conjunctura nefavorabilă face ca Vasile Pricopie să regrete ce a spus la întoarcerea acasă, să evalueze situația și să ia o decizie. „Voi pleca, împreună cu familia, în Germania, la Nürnberg, primul oraș în care am început să lucrez după 1990. Într-o lună, voi începe să lucrez în aceeași fabrică”, a spus Vasile Procopie. Singurul regret al constructorului de avioane: „Am pierdut prea mult timp căutând soluții”.

[sam id=”3″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • MItică 6 ani

    Acest primar , în persoana d-lui Duminică Ioan ,nu are nevoie în cadrul comunei Oniceni de oameni inteligenţi , cinstiţi , corecti precum d-l Procopie Vasile , fabricant de avioane şi alţii , ci de oameni slabi de minte,fără coloană vertebrală , care pot fi manipulati după bunul plac , în interes personal . După ,,binele ,, făcut comunei în cei 5 ani de mandat ,ar trebui să fie alături de Gigi Becali .

  • Nana 6 ani

    Din pacate din nou trebuie sa constatam ca oricat ai incerca in Romania nu se poate trai bine, politicienii ne-am transformat intr-o masa de asistati social , medical , incapabili sa ridice capul.In tara au ramas doar visatorii si pensionarii.Farmaciile prospera.Suntem bolnavi la propriu si la figurat.Taiem aripile tuturor celor ce vor sa zboare! Doamne oare ti-ai intors fata de la noi ?

  • miky 6 ani

    Asa se intampla in Romania unde sunt instalati la conducere numai inputiti care fac legea dupa bunul plac.Asa ca oamenii de valoare trebuie sa plece. Deci oameni buni ,nu mai votati pe nimeni pana cand inputitilor nu le va fi frica sa se inscrie in cursa pentru desemnarea conducatorilor.RUSINE.