Prima paginăReligieCultural

Expoziții de carte veche la Stănița şi Moldoveni

Dimensiune text

Expoziţia „Vechi liturghiere româneşti” cuprinde cărţi care au aparţinut unor mari oameni ai Bisericii.

Preot doctor Florin Aurel Ţuscanu (foto) va organiza o expoziţie de carte veche la Stăniţa şi Moldoveni, pe 20 iulie, respectiv 16 august. Intitulată „Vechile liturghiere româneşti”, expoziţia cuprinde cărţi care au aparţinut unor mari episcopi şi mitropoliţi ai ţării, printre care Veniamin Costachi, Andrei Şaguna şi Miron Cristea. Expoziţia cuprinde şi o xilogravură cu chipul Sfântului Ioan Gură de Aur. „Xilogravura este cea mai timpurie formă de tipărire a imaginilor. Gravura este obţinută pe lemn. O matriţă din lemn este unsă cu un rulou înmuiat în cerneală tipografică, peste care se aşeza o presă. Având în vedere că 2015 este Anul Omagial al Sfântului Ioan Gură de Aur, am inclus în expoziţie şi portretul xilogravat al acestui mare sfânt”, a explicat preot doctor Florin Aurel Ţuscanu.

La Stăniţa se va organiza, în perioada 19 – 20 iulie, şi un simpozion naţional intitulat „Mari personalităţi ecleziastice născute în comuna Stăniţa”. Vor fi evocaţi arhimandritul Ioanichie Bălan de la Mănăstirea Sihăstrie, protosinghelul Vichentie Mălău de la Mănăstirea Secu şi preotul Costache Buzdugan, toţi născuţi în comuna Stăniţa. În cadrul evenimentului, preotul Ţuscanu îşi va lansa cartea „Biserici de lemn din Podişul Bârladului”, apărută în acest an la Editura „Cetatea Doamnei” din Piatra Neamţ. Lucrarea cuprinde, în 500 de pagini, istoricul unor lăcaşuri de cult din Podişul Bârladului şi reprezintă lucrarea de doctorat a preotului Ţuscanu.

Evenimentele de la Stăniţa şi Moldoveni vor fi incluse în programul manifestărilor prilejuite de zilele celor două comune.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0