Eveniment cultural-științific la Institutul Teologic Franciscan

Manifestarea a inclus dezbateri, premierea unor profesori și elevi implicați în activitatea Academiei „Petru Tocănel” și lansarea lucrării „Personalități romașcane”, semnată de Mihaela Tihon și Marius Neculai.

 

 

Academia Istorico-Juridică „Petru Tocănel” și Facultatea de Teologie Pastorală din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman au organizat joi, 23 mai, simpozionul internațional cu titlul: „Milostivire și pedeapsă în dreptul Bisericii”. La eveniment au participat profesori din țară și din străinătate, oameni politici, istorici, oameni de cultură și seminariști. Pe parcursul a două zile, se vor susține comunicări științifice pe marginea temei propuse moderate de PS Gianfranco Girotti, regent emerit al Penitențiariei Apostolice.

lansare carte franciscan 24052Manifestarea a fost un prilej pentru Academia „Petru Tocănel” să inaugureze Departamentul de Literatură, înființat în luna februarie a acestui an. „Scopul acestui demers a fost promovarea valorilor românești și universale într-o mare măsură, dar și a literaturii franciscane. Avem în derulare ample proiecte în cadrul acestui departament. Prima activitate desfășurată a fost concursul de creație literară «Școala lui Isus», care s-a bucurat de participarea elevilor de la școlile și liceele din Roman”, a precizat profesoara Ramona Oprea, coordonatoarea acestui departament.

Aceasta a acordat premii și diplome profesorilor care au sprijinit activitățile din cadrul Academiei „Petru Tocănel”, precum și elevilor care au participat la concursul „Școala lui Isus”. Profesorii Viorel Stan, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, și preotul Cristinel Sociu, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic „Francisc de Assisi” din Roman, au primit diplomă de excelență. Elevii premiați la concurs – secțiunea gimnaziu – au fost: Ana Oprea (Școala „Vasile Alecsandri”) – premiul I, Dănuț Mihociu (Școala Calistrat Hogaș) – premiul II și  Cristina Ursachi (Școala de Arte „Sergiu Celibidache”). La secțiunea liceu, elevii premiați au fost: Silviu Blăjuț (Liceul Teologic Romano-Catolic „Francisc de Assisi”) – diplomă de excelență, Viorica Aenășoaie (Colegiul Tehnic Miron Costin) – premiul I, Albert Țurcanu (Liceul Teologic Romano-Catolic „Francisc de Assisi”) și Adrian Botezatu (Liceul cu Program Sportiv) – premiul III.

lansare carte  franciscan 24053Una dintre activitățile noului departament a fost și lansarea cărții „Personalități romașcane”, semnată de Mihaela Tihon și Marius Neculai. Autorii lucrării au prezentat argumentele pentru care s-au alăturat în realizarea primului dicționar de „Personalități romașcane”. „Am realizat această lucrare, care vorbește despre personalitățile orașului, pentru că mi-am propus să aducem recunoștință înaintașilor noștri, pentru că Romanului merita o astfel de lucrare și, nu în ultimul rând, pentru a descoperi mai ușor, în individualitatea celor prezentați, identitatea noastră”, a spus Marius Neculai.

Coautoare a lucrării, Mihaela Tihon a evidențiat instituțiile și persoanele care au contribuit la apariția acestei lucrări. „Un loc aparte trebuie să-l acordăm și să-i aducem mulțumiri profesorului doctor Doru Mihăescu, membru al Academiei Române, cel care a întrezărit, în această lucrare, un proiect de viitor și care, din dragoste pentru locurile natale, ne-a fost sprijin la realizarea acestui prim volum, rezultatul unei munci riguroase, lucrare care trebuie să continue”, a spus Mihaela Tihon.

Comunicările științifice vor continua vineri, 24 mai.

[sam id=”3″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0