Evaziune fiscală de șase milioane de euro, prin contracte fictive de asigurare

Dimensiune text

În judeţul Neamţ și în alte județe din țară s-au desfăşurat zeci de  percheziţii. Au fost vizate societăţi de asigurare şi patroni care ar fi vinovaţi de o evaziune fiscală de şase milioane de euro. Modul de operare a reţelei era unul inedit, prin contracte fictive de asigurare.

Marţi dimineaţă, oamenii legii au efectuat o acţiune de amploare în mai multe judeţe, printre care şi Neamţ, pentru a anihila o reţea specializată în infracţiuni de evaziune fiscală prin contracte fictive de asigurare. Au fost vizaţi reprezentanţi zonali ai unor societăţi de asigurare, dar şi patroni de firme care au încheiat contracte fictive de asigurare, pentru a eluda plata taxelor şi impozitelor pentru drepturile salariale ale angajaţilor.

Mod de operare inedit

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, au efectuat marţi, 9 iulie, 166 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi în alte judeţe din ţară, la locuinţele unor învinuiţi, la sediile a 112 societăţi comerciale, precum şi la sediile unei societăţi de asigurări, în cadrul unei acţiuni de amploare, vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Procurorii DIICOT efectuează cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi în cadrul unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, persoane care sunt suspectate că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale. După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând, în fapt, o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi, în acelaşi timp, o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate. Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de şase milioane de euro, aferentă unei activităţi infracţionale desfăşurate pe o perioadă de şapte luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, respectiv din 2009 la zi. Percheziţiile domiciliare sunt efectuate în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş vor fi audiate 44 de persoane, urmând ca, după finalizarea audierilor, faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză.COMENTARII

WORDPRESS: 0