Prima paginăActualitateNeamt

Evaziune fiscală de peste un milion și jumătate de euro

Dimensiune text

Un patron din Neamț este acuzat de comisarii Gărzii Financiare de evaziune fiscală de aproape șapte milioane de lei. Acesta ar fi derulat afaceri fictive cu cereale în cinci județe din țară.

 

 

Comisarii de la Garda Financiară Neamț au sesizat organele abilitate într-un dosar imens de evaziune fiscală. Un patron din Neamț, administrator a trei societăți din județ, este suspectat că ar fi făcut tranzacții fictive în cinci județe din țară, aducând un prejudiciu statului de aproape șapte milioane de lei.

 

Afaceri fictive în cinci județe

 

În luna iunie 2013, comisarii de la Garda Financiară Neamț au întocmit și înaintat spre cercetare către parchetele teritoriale zece sesizări penale. Cel mai important dosar se referă la o evaziune fiscală de aproape șapte milioane de lei, adică peste 1,5 milioane de euro.

În perioada octombrie 2010 – mai 2011, comisarii finanțiști au întocmit patru sesizări penale la o societate comercială din județul Neamț, care avea ca principal obiect de activitate intermedieri în comerțul cu materii prime agricole, animale, materii prime textile și semifabricate.

În luna aprilie 2013, la cererea Gărzii Financiare – Comisariatul General București, s-au început verificări încrucișate dintre furnizorul din județul Neamț și alte cinci societăți beneficiare din țară, cu sediile în județele Arad, Buzău, Vrancea, Vaslui și municipiul București. Verificările celor cinci societăți comerciale au fost efectuate de comisarii nemțeni, prin delegare de competență teritorială, și au avut ca scop stabilirea unui eventual prejudiciu adus bugetului de stat prin sustragerea de plata obligațiilor fiscale.

„Din actele de cercetare efectuate în această cauză a rezultat că societatea din județul Neamț, alături de alte două societăți cu același administrator, au fost firme create cu scopul de a obține venituri ilicite rezultate din intermedieri în comerțul cu cereale. Aceste trei societăți, prin diferiți reprezentanți, emiteau facturi către cele cinci societăți din țară, prin care se atesta livrarea nereală a unor diferite cantități de cereale. În baza respectivelor facturi se făcea plata prin virament bancar către societatea furnizoare de facturi din județul Neamț, sumele de bani fiind retrase, apoi, de către administratorul societății”, a declarat Valeriu Baziotis, comisar șef al Gărzii Financiare Neamț.

Prin înregistrarea de către cele cinci societăți a unor documente de achiziție nereale, în scopul de a diminua baza de impozitare cu consecința reducerii nivelului taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, s-a produs un prejudiciu total de 6.903.247 de lei. Actul de control încheiat a fost tansmis Parchetului, care a făcut solicitarea de control, pentru soluționare.

[sam id=”3″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 0