Prima paginăSocial

Evaziune fiscală cu fier vechi de șase milioane de lei

Dimensiune text

Joi dimineață, oamenii legii au declanșat o amplă operațiune care vizează anihilarea unei rețele specializate în evaziune fiscală și spălare de bani. Liderii grupului sînt membrii clanului Stănescu, din Iași. Rețeaua de infractori a prejudiciat statul cu șase milioane de lei.

 

Procurorii eu efectuat 72 de percheziții, în mai multe județe din țară. Ulterior, aceștia au extins cercetările și în județul Neamț, unde au efectuat două percheziții.

 

Șase milioane de lei din fier vechi

 

Polițiștii și procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iași au efectuat 72 de percheziții, 26 dintre acestea la sediile unor societăți comerciale din municipiile Iași, București, Bacău, Botoșani, Baia Mare, Vaslui și Pitești, acțiunea vizînd destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit din 40 de suspecți, specializat în săvîrșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Liderii grupării au fost identificați ca fiind membri ai clanului „Stănescu”, din județul Iași.

Sub coordonarea acestora, membrii grupării au utilizat 26 de societăți comerciale, pentru a obține beneficii financiare substanțiale, prin crearea de circuite comerciale și financiare fictive, avînd drept scop sustragerea de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat. Membrii grupării au încasat, astfel, importante sume de bani de la adevărații beneficiari – societăți comerciale care, în baza facturilor fictive de achiziții, emise de firmele controlate de către suspecți, au dedus TVA și au micșorat profitul, virînd în contul societăților „furnizoare” peste 10.000.000 de lei.

Sumele de bani erau retrase din conturi de către membrii grupării, în baza unor acte justificative false. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracțională este de peste 6.000.000 de lei, reprezentînd impozit pe profit și TVA.

Procurorii DIICOT au extins aria cercetărilor, efectuînd percheziții în alte patru județe, din care două percheziții în Neamț. Societățile comerciale prin care se desfășura activitatea infracțională aveau ca obiect de activitate colectarea, depozitarea și transportul fierului vechi.COMENTARII

WORDPRESS: 0