HomeSocialEducatie

Evaluarea naţională la clasele mici cere dotări speciale

Şcolile trebuie să aibă obligatoriu imprimante color, pentru a reproduce fidel desenele care însoţesc întrebările pentru domeniul ştiinţe.

Evaluările naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, care se vor desfăşura, în premieră, în acest an şcolar, pun la grea încercare bugetele unităţilor de învăţământ. Pe lângă faptul că trebuie să asigure consumabilele, deloc puţine, pentru susţinerea probelor de către toţi elevii, şcolile trebuie să aibă neapărat în dotare, la ora susţinerii probelor, imprimantă color. „Este o cerinţă obligatorie pentru şcolile în care se susţine testul la ştiinţe pentru clasa a VI-a. Acesta conţine întrebări din biologie, la care fotografiile ce însoţesc textul trebuie reproduse fidel, în culori, pentru a fi explicit pentru elevi”, a spus inspectorul şcolar general adjunct, Elena Laiu.

Evaluările naţionale la clasele mici încep pe 28 iunie, cu proba la limba română pentru elevii de clasa a IV-a. Pe 29 iunie, aceştia vor susţine proba la matematică. Pe 2 şi 4 iunie vor susţine probele elevii de clasa a II-a, la limba română, scris – citit şi matematică. Pe 5 şi 6 iunie vor susţine evaluarea naţională elevii de clasa a VI-a, la limbă şi comunicare şi matematică şi ştiinţe. Modelele de subiecte pentru toate probele au fost publicate de Ministerul Educaţiei, cu recomandarea de a se organiza simulări în fiecare unitate de învăţământ.

„Probele vor fi susţinute de elevi în şcoală, în clasa în care învaţă, sub supravegherea învăţătorului şi a unui cadru didactic care nu predă la clasă. Elevii nu vor primi note în catalog ca urmare a acestor teste şi nu se vor face clasificări, nici pentru profesori, nici pentru elevi sau pentru unităţi de învăţământ. Testele vor veni în ajutorul învăţătorilor şi profesorilor de la clasă, care, în funcţie de rezultatele obţinute, vor alcătui un plan individualizat de lucru pentru elevii care nu au reuşit încă să atingă standardele obligatorii la sfârşitul anului şcolar. Rezultatele obţinute de elevii de la clasa a IV-a vor fi folosite pentru realizarea unei diagnoze a sistemului de învăţământ, pe baza achiziţiilor elevilor la finalul unui ciclu de învăţământ”, a spus inspectorul şcolar Florin Dimon, coordonator al activităţii din învăţământul primar.

Comentarii

WORDPRESS: 0