EUROPA TREBUIE SĂ ABORDEZE SUBIECTUL DATORIILOR SOCIALE

Dimensiune text

Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) adresează un mesaj tuturor sindicatelor în legătură cu Summit-ul European din 18-19 octombrie de la Bruxelles.

 

 

Criza datoriilor și modul de ieși din ea reprezintă subiectul discutat pretutindeni. Așa și trebuie. Dar există și o criză socială care este la fel de importantă pentru salvarea Europei ca și datoria monetară.

Programele impuse țărilor în dificultate, dar și celorlalte țări care vor să respecte criteriile, se concentrează pe reduceri care afectează pe cei mai vulnerabili și duce la scăderea protecției sociale și slăbirea relațiilor industriale. Este o întreprindere sistematică pentru demolarea modelului social care a facut din Europa un loc cu o democrație avansată și cu inegalități sociale reduse. Există o urgență socială în țările din sud, iar nivelul inegalităților este răspîndit peste tot. Ceea li s-a întîmplat muncitorilor din Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania, mai devreme sau mai tîrziu, se va întoarce ca un bumerang și va lovi muncitorii din nord.

Situația tinerilor este de nesuportat. Nivelul șomajului este aproape de a atinge procentul de 50% în mai multe state din sud, în timp ce condițiile precare de muncă sînt în creștere în toată Europa.

Austeritatea nu conduce doar la urgențe sociale. Austeritatea eșuează într-un mod spectaculos: nu face față poverii excesive a datoriei și nici nu restaurează încrederea în piață. În schimb, austeritatea slăbește în continuare finanțele publice. Chiar și în Grecia sau Spania, unde și dacă s-ar rula un deficit de zero, rata datoriei va exploda oricum datorită colapsului PIB-ului și activității economice exacerbate, datorită dobînzilor nesustenabile impuse pentru a atinge așteptările piețelor financiare.

 

Cine beneficiază?

Capitalismul Casino reprezintă rădăcina problemelor cu care ne confruntăm astăzi. Acest sistem a dat greș. Însă, capitalul nu pare fi luat în discuție, iar operațiunile acestuia sînt în continuare protejate. Băncile continuă să manipuleze dobînzile din birouri confortabile, iar guvernanții continuă să se focalizeze pe a face oamenii să plătească pentru eșecurile lor.

Instituțiile Uniunii Europene, Consiliul, Banca Centrală și Fondul Monetar Internațional trebuie să se axeze pe taxarea justiției, să pună capăt competiției fiscale și evaziuni fiscale și, în cele din urmă, să implementeze impozitarea tranzacțiilor financiare. În loc să facă asta, se rezumă la reforme structurale, care conduc la micșorarea salariului minim, tăierea pensiilor, tăierea indemnizațiilor pentru șomeri. Acest lucru este nedrept. Acest lucru este ineficient. Avem nevoie de investiții și salarii decente care să conducă la o creștere sustenabilă.

Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) se va axa pe schimbarea acestui curs. O cale sustenabilă mai presus de scopurile crizei, de reconstrucție și întărire a mecanismelor și a politicilor care să contribuie la reducerea diverselor forme de inegalități sociale și de a inversa tendința spre o concentrare excesivă asupra sănătății.

ETUC sprijină sindicatele europene care promovează slujbe bune, salarii decente, progres social și justiție socială. Ne opunem dezarmării modelului nostru social, care servește ca o referință și inspirație pentru muncitorii din restul lumii.

ETUC are un proiect social pentru Europa. În această perioadă, cînd discuțiile se poartă în jurul unei noi convenții și a unui posibil nou Tratat, cei de la conducere trebuie să fie conștienți despre faptul că sîntem foarte serioși atunci cînd spunem că drepturile sociale trebuie să aibă prioritate față de libertățile sociale.

 

Bernadette Segol
Secretar General ETUC

 

Ignacio Fernandez TOXO
Președintele ETUCCOMENTARII

WORDPRESS: 0