Eugen Mihai, manager de școală și administrație

Profesorul Eugen Mihai (foto) a îmbinat managementul școlar cu cel administrativ. Edilul comunei Boghicea nu a lansat proiecte de anvergură, preferînd investițiile pe care le-a putut realiza cu fonduri din bugetul local.

 

Director de școală din 1981 pînă la alegerea în funcția de primar, în anul 2008, profesorul Eugen Mihai a trebuit să îmbine managementul școlar cu cel administrativ. „Nu întotdeauna un profesor bun poate să aibă abilitățile unui manager eficient. În cazul meu, experiența acumulată în anii cît m-am aflat la conducerea școlii a reprezentat un real avantaj. După 1990, directorii instituțiilor de învățămînt au fost puși în fața unor mari provocări, deoarece sistemul de educație a cunoscut schimbări continue, care au impus o abordare diferită în gestionarea școlilor„, a spus profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Ajuns la cîrma administrației, primarul Eugen Mihai a folosit o metodă specifică școlii pentru a-și ține sub control angajații. „Fiind începător în administrație, făceam săptămînal o ședință cu angajații. În scurtă vreme, mi-am dat seama că nu este nevoie, că angajații din primărie știu ce au de făcut. Mi-am dat seama că nu era nevoie să pierd vremea cu ședințe de lucru pentru a da indicații colegilor.Cea mai simplă și elocventă dovadă era aceea că, atunci cînd ajungeam la serviciu, în jurul orei 7.30, localnicii nu se învîrteau pe holurile primăriei, fără să știe unde trebuie să apeleze pentru soluționarea problemelor personale. În funcție de problema cetățeanului, fiecare era preluat de către un funcționar și doar cei ale căror cereri țineau strict de competența primarului ajungeau la mine„, a precizat primarul comunei Boghicea.

Acesta consideră că modul de lucru al angajaților primăriei este identic cu cel al dascălilor din școală. „Dacă aș fi plecat o lună din școală, nu s-ar fi simțit că sînt plecat. Nu a fost niciodată nevoie să împing oamenii de la spate pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu„, a spus primarul Eugen Mihai.

 

Datorii mai mici de 3.000 lei

Conducerile unităților administrativ-teritoriale s-au plîns autorităților județene, în repetate rînduri, din cauza lipsei banilor. Rectificarea bugetară, aprobată de Guvern săptămîna trecută, pare să mai liniștească spiritele din administrație, deși nimeni nu se așteaptă la sume mari. Banii ce vor fi repartizați primăriilor vor fi utilizați pentru plata salariilor, pentru finanțarea unităților de învățămînt, pentru plata persoanelor cu handicap și a asistenților acestora, iar ce mai rămîne – pentru plata unor datorii. „Sumele pe care le vom primi sînt mici, dacă ne raportăm la problemele financiare cu care se confruntă primăriile. Nu avem datorii mari și nici mai vechi de 90 de zile, ci în limita unei sume care nu depășește 3.000 lei, deoarece nu am contractat proiecte de anvergură. Ne-am limitat doar la investiții pe care le putem acoperi cu fondurile din bugetul local„, a declarat primarul Mihai. Printre investițiile considerate prioritare  se numără amenajarea unui dispensar uman în satul Boghicea, înființarea unui punct farmaceutic în satul Slobozia și amenajarea unei baze sportive moderne în satul Boghicea.

 

Asfalt pe DJ 207A, între Bîra și Boghicea

Aflat în administrarea Consiliului Județean Neamț, drumul județean DJ 207A, care traversează comuna Boghicea și leagă localitățile Bîra și Boghicea, a intrat într-un program de asfaltare. „Singurul tronson de drum neasfaltat din drumul județean dintre Bîra și Boghicea are o distanță de 1,265 kilometri. Covorul asfaltic va fi așezat după reconfigurarea drumului„, a precizat primarul comunei Boghicea.

Dacă asfaltarea porțiunii de drum este responsabilitatea autorităților județene, întreținerea drumurilor comunale este grija autorităților locale. „Lipsa ploilor din acest an a menținut în stare bună drumurile publice. Pe lîngă păstrarea drumurilor sătești în cele mai bune condiții de utilizare, sîntem preocupați de amenajarea unui drum de acces pînă la fîntîna pe care am construit-o în pădurea comunală„, a spus primarul Eugen Mihai.


COMENTARII

WORDPRESS: 0