HomeSocial

Eşti generos pentru că eşti responsabil: ajută-l pe aproapele tău ca pe tine însuţi, donează inteligent!

Ziarul de Roman vă invită să fiţi parte din campania de responsabilitate socială ce are ca scop ajutorarea copiilor cu nevoi speciale. Suferinţele lor pot fi „pansate” cu puţină dragoste. Un gest de solidaritate permanentă le va alina unora foamea, altora durerea, la propriu.

Copiii cu nevoi speciale strigă după ajutor. Unii suferă de foame, alţii au dureri fizice sau sufleteşti, iar familiile lor nu au întotdeauna resurse financiare pentru a face faţă încercărilor vieţii. Cei care ne-am născut sub o stea norocoasă şi avem sănătate, putere, răbdare şi bani cât să nu ne plângem de milă avem o datorie faţă de ei: să-i iubim şi să-i ajutăm în fiecare zi, nu doar de Paşte sau la Crăciun. Generozitatea de zi cu zi poate deveni un mod de viaţă, pentru că nu se ştie când destinul poate lovi pe cineva drag şi apropiat nouă. În astfel de situaţii, nu ajută doar actele de caritate, donaţiile sau sponsorizările. Mai trebuie ceva, acel gest care să ne facă responsabili, să ne implice permanent, aşa cum sunt şi cerinţele celor aflaţi în suferinţă.

Sunt zeci de copii în Roman care nu se pot dezvolta normal pentru că suferinţele lor necesită nu doar costuri mari, dar şi personal specializat, bine plătit şi, neapărat, multă dragoste, compensaţie a destinului lor.

Sunt copiii care nu au părinţii pregătiţi, financiar sau sentimental, pentru a face faţă stării lor de sănătate.

Sunt copiii pentru care un cărucior, un joc pentru recuperare şi dezvoltare sau medicamentele pot fi un efort financiar de nesuportat pentru familie.

Sunt copiii pentru care o prăjitură sau un tort reprezintă un vis de neatins.

Ziarul de Roman vă invită să participaţi la un act de responsabilitate socială amplu şi de durată.

Primul gest de solidaritate vine din partea managerului Elena Nuşa Chiriac, care donează 1% din încasările înregistrate la cafeneaua Roman Cafe a Hotelului Roman. „Am ales ca implicarea să fie făcută în mod inteligent şi sensibil. Până acum, la anumite ocazii, făceam acestor copii o bucurie. Ei au nevoie permanent de atenţia şi de sprijinul nostru, fac parte din comunitatea faţă de care suntem responsabili, căreia trebuie să-i întoarcem din ceea ce nouă ne reuşeşte. Din sumele lunare care vor reprezenta 1% din încasări vor fi cumpărate bunuri fără de care viaţa acestor copii poate fi un chin. Am încredere în spiritul de solidaritate şi în generozitatea romaşcanilor, care nu trebuie să aştepte o ocazie specială pentru a ne fi clienţi şi a susţine această cauză nobilă”, se angajează managerul Hotelului Roman.

În funcţie de câte fonduri vor fi atrase pentru acest proiect, se vor face dotări şi amenajări la secţia Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, în care cei mai mulţi copii internaţi provin din familii cu probleme financiare. „Conducerea spitalului susţine lucrările de amenajare şi dotare, dar, sursele fiind limitate, contăm pe sprijinul comunităţii pentru a avea paturi, pătuţuri, lenjerie, pături sau pilote, perne, uşi sau pavimente speciale în saloanele în care avem internaţi copii suferinzi, sărmani, unii abandonaţi de părinţi cu probleme”, spune medicul pediatru Ioan Chereji.

Eşti generos pentru că eşti responsabil, ai ales să consumi în mod inteligent şi sensibil, de aceea ai ales cafeneaua Hotelului Roman, de unde gestul tău ajută şi bucură un copil pentru care viaţa este o grea luptă! 

campanie01 - Asociatia copiilor cu handicap fizicAsociaţia copiilor cu handicap fizic 

Avem în grijă 45 de copii, dar 22 dintre ei poartă pampers. Un părinte cheltuie în jur de 80 de lei pe săptămână pentru a acoperi necesarul de pampers. Este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă copiii noştri. Visăm la o viaţă a lor normală, am dori să aibă acces la un laptop, imprimantă, scanner şi fax, să se folosească de aparatură pentru serviciile de kinetoterapie, vitale pentru ei: biciclete medicinale, saltele, banda de mers, stepper, gym ball. Avem încredere că ne veţi ajuta”, crede Elena Damian, preşedinta ASCHFR Neamţ, cu sediul în Roman. 

campanie02 - Centrul DelfinulCentrul Delfinul Roman 

„Părinţii şi specialiştii care se ocupă de copiii cu autism au o misiune grea, în care rezultatele se văd după multă dăruire, dragoste şi trudă. Copii frumoşi, sănătoşi, altfel, inteligenţi şi talentaţi trebuie să se deschidă lumii, trebuie învăţaţi să comunice cu ceilalţi, să primească şi să ofere dragoste. La noi la centru sunt 22 de astfel de copii, cărora le sunt necesare materialele terapeutice speciale. Terapia copiilor cu tulburări din spectrul autist presupune folosirea de terapeut individual, în şedinţa de lucru, şi ea costisitoare pentru mulţi părinţi (minim 30 de lei ora), a unor materiale care costă circa 2.000 de lei, puţini părinţi putându-şi permite cumpărarea lor. Contăm pe voi, pe dragostea voastră”, spune Alina Mihaela Iucha, coordonator al Centrului Delfinul Roman.

campanie03 - Asociatia Iubire si SperantaASOCIAȚIA IUBIRE ȘI SPERANȚĂ 

„De dragostea şi grija membrilor asociaţiei se bucură 49 de copii.

Componenţa pe vârste şi sex: 5-6 ani – 6 băieţi şi 6 fete; 7-8 ani – 2 băieţi şi 4 fete; 10-11 ani – 3 băieţi şi 2 fete; 12-13 ani – 5 băieţi şi 4 fete; 14-15 ani – 7 fete; 16-17 ani – 4 băieţi şi 2 fete; de 18 ani şi mai mari: 3 băieţi şi o fată.

Asociaţia acoperă aproximativ 70-75% din cheltuielile curente ale Centrului de zi. Fondurile provin de la comunitatea locală şi, o mică parte, din atragerea celor 2% din impozitul pe venit al donatorilor. Realitatea crundă este că avem nevoie de susţinere financiară lunară pentru a le asigura hrana curentă: pulpe de pui congelate (la baxuri de 10 kilograme), circa 200 kilograme; 300 pâini franzele feliate, 20 litri de ulei, 20 kilograme mălai, 200 kilograme cartofi. Numai produsele de igienizare costă lunar circa 150 lei. Cei 48 de copii ce merg la şcoală au nevoie într-un an de rechizite în valoare de 2.400 de lei, iar medicamentele prescrise de medici necesită aproximativ 3.000 de lei. Și ei au nevoie de încălţăminte, măcar de două ori pe an, asta însemnând într-un an câte 150 de lei pentru fiecare din cei 48 de copii. Cine ştie ce-i suferinţa ştie şi ce-i bucuria care naşte din iubirea faţă de semeni”, mărturiseşte părintele Mihăiţă Popovici, sufletul Asociaţiei „Iubire şi speranţă”. Pentru a le asigura condiţii şi a respecta normele sanitar veterinare şi de igienă, asociaţia mai are nevoie de un congelator vertical pentru produsele alimentare, de un aspirator semiprofesional pentru uz intensiv şi de înlocuirea hotei duble uzate.

campanie04 - Centrul pentru Educatie IncluzivaCENTRUL ȘCOLAR PENTRU EDUCAȚIE INCLUZIVĂ ROMAN 

„Ne ocupăm de 120 de copii, cu vârste de la 4 la 18 ani, dintre care 55 de fete şi 65 de băieţi. Ei au nevoie de lenjerie intimă (chiloţi, tricouri, ciorapi), de încălţăminte, de alimente – măcar dulciuri şi fructe pentru gustarea de la orele 10 şi 16, dar şi de 2-3 televizoare pentru sala de club şi internat, două mese de tenis, două mese de biliard sau mingi de fotbal, baschet şi volei, pentru dezvoltarea psihomotricităţii. Părinţii care au copiii sănătoşi şi apţi înţeleg sigur apelul nostru şi demersul Ziarului de Roman, de aceea sper să aibă ecou în comunitate”, crede Benone Damian, director al CSEI Roman.

Cafeneaua Roman Cafe a Hotelului Roman organizează vineri, 7 februarie, la ora 10, o întâlnire cu reprezentanţii mass media locale şi cu reprezentanţii asociaţiilor şi instituţiilor beneficiare ale campaniei „Ajută-l pe aproapele tău ca pe tine însuţi, donează inteligent!”.

Comentarii

WORDPRESS: 0