HomeActualitateRoman

Eroii Revoluției au fost comemorați la Roman

Subofiţerul Fănel Ciupitu a murit, la numai 33 de ani, împuşcat la Buzău, pe 23 decembrie 1989. Oficialităţi şi romaşcani au depus coroane de flori la mormântul acestuia.

erou 01Luni, 22 decembrie, reprezentanţi ai revoluţionarilor şi autorităţilor locale, cadre militare şi alţi romaşcani s-au adunat la mormântul subofiţerului Fănel Ciupitu, din cimitirul Eternitatea din Roman, pentru a participa la slujba de pomenire în cinstea acestuia şi a tuturor eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. Slujba a fost oficiată de un sobor de 11 preoţi, condus de preot doctor Dragoş Alexandru Munteanu, protopop de Roman. „Se împlinesc 25 de ani din momentul în care peste 1.116 români şi-au dăruit viaţa pentru libertate. Avem obligaţia morală să amintim şi de cei care au murit pentru acelaşi ţel, la Timişoara, în zilele de 15, 16 şi 17 decembrie. Suntem în pragul marelui praznic împărătesc al Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Trebuie să ne reamintim acele momente şi să aducem un pios omagiu eroilor care au murit pentru ca noi, în aceste zile, să putem să ne manifestăm liber”, a spus preot doctor Dragoş Alexandru Munteanu, protopop de Roman.

Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, a vorbit despre aşteptările românilor după cei 25 de ani de la evenimentele din 1989. „Au fost 50 de ani de comunism care au stins în oameni libertatea de a acţiona, de a vorbi şi iniţiativa liberă. Avem nevoie de mulţi ani pentru ca societatea românească să-şi revină. Prin anii ’75 –  ’80, a început, în rândul românilor, o încărcare cu energie care s-a descătuşat în decembrie 1989. Atunci am avut, simbolic, o renaştere a poporului român. Din păcate, ulterior, s-a produs o pierdere a acestei energii. Cred că acţiunile care au urmat şi clasa politică nu s-au ridicat la înălţimea momentelor din 1989, producându-se o degajare a energiilor, se pare, până astăzi. La sfâşitului anului 2014, cred eu, se întrevede o speranţă, o încărcare energetică despre care sperăm să încarce alţi 25 de ani cu energie pozitivă necesară pentru a aşeza poporul român acolo unde îi este locul. Trebuie să se întâmple lucruri bune pentru ţară, pentru români, de oriunde ar fi, din ţară sau din străinătate. În cei 25 de ani care s-au scurs de la Revoluţie, am trecut prin grele încercări. Au fost multe derapaje, lucruri care au început şi nu s-au sfârşit. Cred că putem intra într-o nouă perioadă, mai bună, în care să fim mai sinceri şi mai buni unii cu alţii, mai toleranţi, să fim mai constructivi, să facem lucruri din ce în ce mai bune pentru noi, românii, şi pentru ţară. De multe ori s-a discutat în mediul academic, al societăţii civile şi în mediul militar dacă a fost Revoluţie sau nu a fost, dacă au fost elemente care au reprezentat o lovitură de stat sau nu. Eu spun că au fost evenimente importante care au dat o nouă dimensiune românismului şi au aşezat România în rândul statelor libere şi suverane. Aduc un pios omagiu celor care s-au sacrificat pentru ca noi să fim astăzi liberi”, a spus primarul Leoreanu.

erou 03La sfârşitul alocuţiunilor, au fost depuse coroane de flori din partea autorităţilor, Armatei, a revoluţionarilor şi a unor agenţi economici, la mormântul eroului martir al Revoluţiei.

Subofiţerul Fănel Ciupitu a murit împuşcat, la numai 33 de ani, la Buzău. Era plutonier în cadrul Ansamblului artistic al Armatei Buzău. A fost răpus de gloanţe, în incinta comandamentului, pe 23 decembrie 1989.

Comentarii

WORDPRESS: 0