Eroii neamului, comemorați la Roman

Dimensiune text

Joi, de Ziua Eroilor, reprezentanții administrației locale, oamenii politici, elevii și profesorii lor, alături de reprezentanți ai agenților economici și de romașcani de toate vîrstele, au adus un gest de mulțumire celor care și-au jertfit viața pentru libertatea și onoarea țării.

 

La Cimitirul Eroilor, romașcanii au depus coroane de flori, iar în memoria martirilor neamului a fost oficiat un ceremonial religios și a fost organizată o paradă militară.

„În această zi de sărbătoare – ziua Înălțării Domnului -, aducem mulțumire Celui de Sus pentru mîngîierile și binefacerile pe care ni le-a dăruit, dar și pentru că ne-a făcut mai buni, mai înțelepți, astfel încît să fim părtași la cele veșnice. Sărbătorim astăzi o istorie a eroismului legendar românesc. Pe curaj, bărbăție și vitejie s-a clădit România, țara pe care o prețuim. Am venit aici pentru a omagia faptele martirilor noștri și pentru a primi porunca lăsată de ei – aceea ca, oriunde și oricînd, mai presus de toate, să așezăm țara și neamul. Aducem cuvinte de laudă tuturor celor care, la vremuri de cumpănă pentru țară, s-au jertfit ca martiri ai neamului, au știut să nu își precupețească viața pentru a apăra onoarea Armatei Române, devenind vrednici de pomenire. Aducem recunoștință tuturor celor care au suportat foame, frig și umilințe în timpul celui de-al doilea Război Mondial – veteranii de război – astfel încît noi să fim liberi și demni pe acest pămînt românesc. Fie binecuvîntați eroii neamului!„, a spus colonelul în rezervă Miluță Aniculăesei.

Apoi, deputatul Marius Neculai a lansat romașcanilor o invitație la credință, iubire și sacrificiu: „Aceasta este ziua pe care Domnul a făcut-o ca să ne amintim că fiecăruia dintre noi i s-a pregătit un loc în ceruri. Dumnezeu ne așteaptă în împărăția Sa, pe calea credinței, a iubirii față de aproape, a sacrificiului de sine. Eroii neamului sînt dovada cea mai clară a sacrificiului suprem. Prin ceea ce ei au jertfit – propria viață -, țara aceasta a dobîndit un trecut glorios și un viitor măreț. Noi înșine putem fi eroi ai acestei țări, dacă ne vom sacrifica pentru familiile noastre, pentru comunitatea noastră, pentru această țară„.

În final, primarul Laurențiu Dan Leoreanu a precizat că exemplele de solidaritate și unitate oferite de eroii neamului trebuie urmate de romașcani. „Sîntem, astăzi, aici atît pentru a mărturisi Înălțarea Domnului, cît și pentru a aduce recunoștință sfinților eroi ai neamului. Preafericitul Patriarh Daniel spunea că poporul care are sfinți și eroi este poporul care a luptat în istorie pentru credința sfîntă și pentru patria strămoșească. Pomenirea de astăzi este o datorie față de cei care au pus mai presus decît sinele dragostea de țară, păstrarea credinței strămoșești, libertatea și dreptatea – daruri ale lui Dumnezeu. Sînt exemple de solidaritate și de unitate, care trebuie urmate într-o comunitate puternică. Să fim mereu împreună, uniți și să îi respectăm pe toți ceilalți„, a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu.COMENTARII

WORDPRESS: 0