Eroi necunoscuți care trăiesc cu pîine și apă

Dimensiune text

Preoții din zona Romanului se confruntă, din cauza crizei, cu tot mai multe familii care se zbat să supraviețuiască. Dacă unele nu rezistă presiunii de zi cu zi și se destramă, alte familii dau adevărate lecții de viață.

 

Parohul bisericii romano-catolice „Fericitul Ieremia Valahul” din Roman, părintele Alois Moraru, spune că, în ultimii ani, s-a confruntat cu tot mai multe familii aduse la disperare de criza financiară. El vorbește cu admirație despre acele familii care, în ciuda dificultăților, au avut răbdare și au trecut cu bine peste greutăți. „La prima vedere, acești oameni care își duc viața de zi cu zi fără să iasă în evidență pot părea banali. Cu toate acestea, sînt foartre multe de învățat de la oamenii simpli. Cel mai mult mă impresionează familiile care acceptă, pentru o vreme, dificultățile prin care trec și răzbesc împreună. Am întîlnit familii care, efectiv, trăiau de pe o zi pe alta numai cu pîine și apă, pentru că și-au pierdut locul de muncă„, a povestit părintele Alois Moraru.
În opinia sa, adevărații eroi sînt necunoscuții care au reușit să învingă dificultățile prin care au trecut. „La un moment dat, în 2008, într-o dimineață, cînd am am intrat în biserică, am văzut un bărbat care se ruga. Am văzut că avea probleme și l-am întrebat ce s-a întîmplat. Mi-a spus că avea casă la țară, dar apa i-a luat tot ce agonisise, iar acum nu se ruga decît să aibă puterea să o ia de la capăt. Într-un alt caz, din cauza crizei financiare, o familie cu trei copii a rămas pe drumuri. Ambii soți și-au pierdut locul de muncă, banca i-a executat silit și le-a luat apartamentul, astfel că ei au fost nevoiți să dormă, o perioadă de timp, pe la rude. Cu toate acestea, s-au luptat pentru supraviețuire. Într-un sat din zona Romanului am întîlnit o familie cu trei copii. Soțul era extrem de violent și, într-o zi, femeia i-a luat pe cei trei copii și pe mama sa și a fugit la Roman. Ulterior, cu sprijinul altor rude, a reușit să plece în străinătate, de unde trimite periodic bani pentru copii„, a mai spus părintele Alois Moraru.COMENTARII

WORDPRESS: 0