Episcopul Petru Gherghel s-a întâlnit cu fiii comunei Gherăești

La sărbătoarea „Trupul și Sângele Domnului”, slujba religioasă a fost oficiată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, fiu al satului. Sute de credincioşi romano – catolici au participat la slujba de la Biserică şi la procesiunea euharistică de pe străzile localităţii. 

verde 2Sărbătoarea „Trupul și Sângele Domnului” a fost prilej de întâlnire a fiilor comunei Gherăești, care au venit joi, 4 iunie, de la sute, chiar mii de kilometri la hramul bisericii din sat. Slujba religioasă a fost oficiată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, fiu al satului, alături de preotul Daniel Ghiţiu, parohul lăcaşului de închinăciune şi de un sobor de preoţi. „Mă folosesc de cuvintele Sfântului Ioan al XXIII-lea care spunea: «Lui Dumnezeu îi pot spune ceea ce nu-i pot spune aproapelui meu. De exemplu, Te ador! Mă pot abandona lui Dumnezeu, pot spera totul de la El, pot crede necondiţionat în El. Îi pot cere iertarea păcatelor, pentru ca să mă aştept la rai. Cu Dumnezeu se poate stabili o veritabilă relaţie de iubire pură, care este viaţa mistică». Tuturor, vă spun: Bine aţi venit la sărbătoare”, s-a adresat credincioșilor, la începutul slujbei, părintele Daniel Ghiţiu, care păstoreşte comunitatea de zece ani.

„Avem nevoie de harul lui Dumnezeu, de darurile sale, de pâinea pe care El o oferă pentru viaţa noastră, de sângele său, dar avem nevoie de tot ce susţine viaţa noastră. Avem nevoie de hrană, de apă, de sănătate, de iertare. Toate vin de la Isus. Pentru a celebra cu vrednicie această minune, taina Sfântului Altar, celebrăm jertfa Sfintei Liturghii la sărbătoarea hramului comunităţii noastre. Domnul să ne primească această dorinţă de a-l adora şi de a-l ruga pentru noi şi pentru toţi cei dragi ai noştri, pentru viaţa sufletului nostru şi a trupului nostru”, a spus PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iaşi. 

Sărbătoare a credinței, a tradițiilor și a familiei

verde 3Preoți în veșminte de sărbătoare, copile în rochii de mireasă, femei și copii îmbrăcați în costume populare, cu flori în mână, fanfara și corul bisericii au creat o atmosferă festivă, plină de solemnitate.

Copii, tineri şi adulţi au animat celebrarea euharistică, participând la procesiunea spre altar, la citirea lecturilor, precum şi la rostirea rugăciunilor.

La finalul slujbei, credincioşii au ieşit în procesiune pe străzile împodobite sărbătoreşte cu covoare şi ţesături înflorate, pentru a-l recunoaşte prezent în Euharistie, a-i mulţumi şi a-l adora în taina Preasfântului Sacrament pe Cristos.

verde 5Autoritățile locale de la Gherăeşti au pregătit localnicilor surprize muzicale și distracție în bâlciul amenajat pe spațiul din fața bisericii. Credincioșii chemați să cinstească acest eveniment religios au participat, apoi, la mesele festive în  familie. „Este o zi importantă pentru comunitatea din Gherăeşti. Este de datoria noastră să păstrăm aceste tradiții, să le respectăm cum se cuvine. Suntem onorați de participarea unui număr mare de credincioşi din comună şi din alte localităţi, de prezența PS Petru Gherghel, nelipsit de la toate sărbătorile de hram din Gherăeşti. Special pentru această zi s-au întors acasă şi mulţi localnici care muncesc peste hotare, deci pot spune că este o sărbătoare a familiei”, a declarat Carol Bereșoae, primarul comunei Gherăești.

Solemnitatea ”Trupul şi Sângele Domnului” reprezintă o continuare şi o desăvârşire a cultului euharistic care a început încă din Joia Mare, ajunul dăruirii sale pe cruce, pentru a fi hrana şi mântuirea veşnică a credincioşilor. Sărbătoarea este un simbol cu trimitere la Cina cea de Taină a Domnului Isus și apostolilor. Denumirea populară de „Joia Verde” s-a născut ca urmare a obiceiului construirii de altare în corturi din crengi verzi şi împodobirii altarelor cu multă verdeaţă, unde se organizează procesiuni cu preasfântul sacrament. 

Episcopul de Iaşi, Petru Gherghel, fiu al satului Gherăeşti

verde 4PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, este fiu al satului Gherăeşti. La 21 februarie 1978, Papa Paul al VI-lea l-a numit administrator apostolic de Iaşi, iar la 14 martie 1990 a fost numit episcop de Iaşi de către Papa Ioan Paul al II-lea. De numele episcopului Petru Gherghel se leagă construirea în comuna Gherăeşti a unei grădinițe cu 120 de locuri, a unui așezământ social destinat bătrânilor, care funcționează de câţiva ani și a unei biserici. Generozitatea episcopului este cunoscută de toți locuitorii comunei.

Episcopul de Iaşi  Petru Gherghel aniversează în acest an 25 de ani de episcopat, 50 de ani de slujire preoţească şi 75 de ani de viaţă.

Comuna Gherăeşti are investiţii de milioane de euro

verde 6Modernizarea unor drumuri comunale şi de exploataţie, un proiect de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere, deschiderea Centrului de zi pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate şi achiziţionarea de utilaje sunt doar câteva dintre proiectele recente realizate de Carol Bereşoaie, primarul comunei Gherăeşti.

Autorităţile locale au finalizat, în noiembrie anul trecut, lucrările de asfaltare a şase kilometri de drum de exploataţie agricolă, în valoare de un milion de euro. Modernizarea acestui tronson de drum a fost realizat pe Măsura 125, cu fonduri guvernamentale, prin Programul Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

„Cei şase kilometri de drum străbat prin câmp satele Gherăeşti, Gherăeştii Noi şi Teţcani. Necesitatea şi oportunitatea investiţiei este impusă de nevoia desfăşurării în condiţii normale a circulaţiei rutiere, indiferent de condiţiile meteo, prin deturnarea utilajelor agricole şi a atelajelor cu tracţiune animală de pe drumul judeţean. Acest proiect facilitează accesul beneficiarilor la loturile de pământ şi preluarea traficului agricol de pe drumul judeţean ce străbate comuna”, a declarat Carol Bereşoaie, primarul comunei Gherăeşti.

Primăria Gherăeşti a mai implementat un proiect, în valoare de 1,6 milioane de euro, prin care a fost creată o platformă de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere. Intitulat „Controlul Poluării cu Nutrienţi”, proiectul s-a derulat prin Ministerul Mediului şi Pădurilor şi a fost realizat împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României. „Proiectul a prevăzut amenajarea unei platforme de colectare a gunoiului la ieşirea din satul de centru, pe o suprafaţă de peste 200 de metri pătraţi. Platforma este prevăzută cu eurocontainere pe culori. Localnicii sortează gunoiul din gospodărie şi îl depozitează în saci de culori diferite, în funcţie de natura deşeurilor”, a precizat Carol Bereşoaie, primarul comunei Gherăeşti.

Platforma este dotată cu utilaje necesare desfăşurării activităţii de transport a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere.

O realizare de suflet este Centrul de zi, destinat copiilor care se confruntă cu mari probleme de natură emoţională. „Datorită migrației locuitorilor din comună, mulți dintre copii au rămas în grija rudelor. Centrul oferă servicii de îngrijire, hrană, recreative, educative şi de supraveghere pe timp de zi pentru 20 de copii din învăţământul primar”, a precizat primarul comunei Gherăești.


COMENTARII

WORDPRESS: 0