Episcopul Melchisedec Ștefănescu, omagiat în localitatea natală

Episcopul Melchisedec Ștefănescu, omagiat în localitatea natală

Dimensiune text

 

pomenire melchisedec garcinaÎn cadrul Zilelor dedicate episcopului Melchisedec Ștefănescu, sâmbătă, 14 mai, o delegație a Centrului eparhial de la Roman a fost prezentă la Gîrcina, localitatea natală a episcopului Melchisedec, pentru a participa la manifestările cultural-religioase dedicate de înaltului prelat la împlinirea a 124 de ani de la trecerea sa în veșnicie.

În fața Primăriei Gîrcina, oficialitățile locale, tineri îmbrăcați în straie tradiționale și numeroși locuitori din comunitate s-au adunat în fața bustului episcopului Melchisedec. Primarul Aurora Balan le-a vorbit celor prezenți despre importanța personalității episcopului Melchisedec.  Ca omagiu adus de către această instituție celui mai învățat episcop al românilor, școala generală din Gîrcina poartă numele Episcopului Melchisedec.

După alocuțiuni, cei prezenți au mers în procesiune, cu tabloul ierarhului și moaștele sfântului Antipa de la Calapodești, în sunetul buciumelor și al cântărilor pascale intonate de fiii satului, până la biserica din localitate. A urmat, apoi, slujba de pomenire a episcopului Melchisedec Ștefănescu, precum și a membrilor familiei sale, săvârșită în curtea bisericii într-un foișor special amenajat pentru acest eveniment, slujbă susținută de un sobor de preoți, condus de IPS Ioachim.

La finalul slujbei, părintele protopop Valentin Tofan, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan la acest eveniment, a vorbit despre importanța cinstirii episcopului Melchisedec Ștefănescu pentru localitatea Gîrcina și întreaga zonă nemțeană: „Melchisedec Ștefănescu a fost omul providențial pentru Biserică, pentru neam și pentru țară. Vă mulțumim în mod deosebit pentru dragostea cu care cinstiți memoria acestui înaintaș. Ați dat naștere la cele mai frumoase zile închinate unui arhiereu al lui Hristos. Evenimentele închinate episcopului Melchisedec au depășit dimensiunea spirituală, dobândind o conotație istorică. Aducem mulțumiri și pentru faptul că această personalitate nu este importantă doar pentru această comunitate sau județ, ci pentru întreaga țară”, a spus părintele protopop.

La rândul său, ÎPS Ioachim a vorbit gîrcinenilor despre semnificația locurilor natale în biografia lui Melchisedec și despre valoarea inestimabilă a activității sale înainte și după ce a devenit episcop în cele două eparhii pe care le-a păstorit. „Episcopul Melchisedec a marcat timpul său ca nimeni altul. El își trage sorgintea din aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu, dar a activat în părțile de Sud ale Moldovei și, apoi, la Roman. Melchisedec Ștefănescu, Andrei Șaguna și Calinic al Râmnicului au fost trimișii lui Dumnezeu, care au luptat pentru integritatea credinței și a neamului românesc în timpuri foarte grele. În anul acesta, am ales ca generic pentru manifestările dedicate lui Melchisedec remarca Mitropolitului Iosif Naniescu, ctitorul catedralei mitropolitane din Iași, «Melchisedec Ștefănescu – cel mai învățat episcop al românilor». Melchisedec a fost o lumină pentru neamul românesc, de aceea noi am ales să promovăm activitatea sa în cadrul Zilelor Melchisedec Ștefănescu alegând în fiecare an câte un aspect al personalității sale. Dacă anul acesta ne-am adunat la mormântul părinților săi pentru a înălța rugăciuni de pomenire, sperăm că în viitor Dumnezeu va rândui să ne întâlnim pentru a ne ruga lui ca unui sfânt”, a spus IPS Ioachim.

De aici, toi cei prezenți, în sunetul clopotelor și al imnului pascal „Hristos a înviat”, au mers la mormântul părinților ierarhului Melchisedec, preotul Petru și prezbitera Anastasia, unde au înălțat rugăciuni pentru cei pomeniți.

Pentru Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, acest eveniment desfășurat la Gîrcina se înscrie în programul manifestărilor cultural-religioase dedicate celei de-a XVI-a ediții a Zilelor Melchisedec Ștefănescu desfășurate la Roman, în perioada 12-16 mai, sub genericul „Melchisedec Ștefănescu – cel mai învățat episcop al românilor”.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0