Episcopul Melchisedec Ștefănescu”, ctitor de cultură

Simpozionul cu tema „Episcop Melchisedec Ștefănescu, ctitor al studiilor de cultură veche românească” a oferit prilejul invitaților să evoce opera și personalitatea marelui ierarh român.

 

 

Personalitatea episcopului Melchisedec Ștefănescu a fost evocată miercuri, 15 mai, în sala de festivități „Sfântul Gheorghe” din cadrul Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec Ștefănescu” din Roman.

melchisedec 17053La eveniment au participat reprezentanți ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, reprezentanți ai autorităților județene și locale, preoți, istorici, oameni de cultură, profesori și elevii liceului gazdă, care au asistat la o veritabilă lecție de istorie despre importanța și rolul jucat de episcopul Melchisedec Ștefănescu în cultura și istoria neamului și în viața Bisericii Ortodoxe Române. „«Zilele Melchisedec Ștefănescu» înseamnă o aducere aminte, o pagină de istorie și un reper important al comunității noastre”, a afirmat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Motivația acestei întâlniri a dat-o și Mihai Giosan, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț: „Participăm cu bucurie la aceste manifestări, pentru a înlătura valul greu al uitării așezat peste personalitățile care au marcat istoria noastră”.

Aflată la a XIII-a ediție, manifestarea s-a bucurat de prezența profesorului universitar Dan Zamfirescu. Acesta a lecturat un interesant material despre episcopul Melchisedec Ștefănescu, pe care l-a numit „ctitor de cultură”, evidențiind rolul și opera ierarhului român în istoria neamului. Acesta a cerut Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului să continue reeditarea operei lui Melchisedec Ștefănescu, în special a cercetărilor ierarhului în limba slavonă.

melchisedec 17052Arhimandritul Pimen Costea a prezentat celor prezenți noua apariție editorială a Arhiepiscopiei, apărută la Editura Filocalia – volumul „Biografii”, scris de episcopul Melchisedec Ștefănescu – din colecția „Opera Omnia”.

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a scos în evidență, la rându-i, contribuția ierarhului la reafirmarea ortodoxiei românești și a arătat preocupările Fundației „Melchisedec Ștefănescu”, al cărei președinte este, pentru împlinirea dorințelor exprimate de Melchisedec Ștefănescu în testamentul său.

Protopopul de Roman, Florin Aurel Țuscanu, a pregătit pentru acest eveniment o expoziție foto documentară, care a cuprins lucrări scrise de ierarhul român și documente din vremea în care acesta a fost episcop de Roman.

La finalul manifestării, elevii din Roman au prezentat un scurt program artistic, iar elevii liceului gazdă au prezentat un concert de muzică sacră.

Evocarea personalității lui Melchisedec Ștefănescu a deschis manifestările „Zilelor Municipiului Roman”.

[sam id=”3″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0