Episcopul Melchisedec Ștefănescu a fost comemorat la Roman

Episcopul Melchisedec Ștefănescu a fost comemorat la Roman

 

La Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, luni, 15 mai, a debutat cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate Episcopului Melchisedec Ștefănescu. Cu această ocazie a fost săvârșită Sfânta Liturghie, la care a fost prezent IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, oficiată sub protia părintelui Arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la slujbă participând și părinții profesori ai Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, alături de elevii seminariști.

 

La finalul Liturghiei, părintele vicar a vorbit despre Episcopul nepereche al neamului românesc și despre atașamentul și sprijinul neobosit oferit învățământului de profil: „Preocuparea pe care o avea Episcopul Melchisedec pentru elevii seminariști din acel timp era deosebită, la fel cum era și grija pentru învățământul superior, făcând demersurile necesare și scriind un regulament pentru instituțiile de învățământ superior. În acele timpuri, cei care doreau să studieze mergeau fie la Kiev sau în Grecia, sau în orice altă țară din Occident. De aceea, osteneala sa a fost răsplătită prin hotărârea Sfântului Sinod, care a înființat Institutul Superior pentru pregătirea clerului, adică Facultatea de Teologie. Bucuria de a vă avea astăzi în mijlocul nostru, dragi seminariști, mă duce la gândul că Episcopul Melchisedec stă și privește satisfăcut la bucuria aceasta a voastră, care ați venit astăzi să participați la Sfânta Liturghie”.

La rândul său, IPS Ioachim și-a manifestat atașamentul față de persoana și activitatea marcantă a marelui episcop, care este cinstit în mod deosebit în Eparhie: „Astăzi, prin voi, facem începutul Zilelor Episcop Melchisedec Ștefănescu. Noi am ținut mult să scoatem în evidență personalitatea și activitatea lui marcantă, el fiind și părintele autocefaliei Bisericii noastre Ortodoxe. Poate va rândui Dumnezeu ca într-o zi să fie și el consacrat ca sfânt în Biserică”.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0