Epidemie de rujeolă în România, două cazuri și în Neamț

Epidemie de rujeolă în România, două cazuri și în Neamț

Dimensiune text

 

vaccin02cRomânia înregistrează o epidemie de rujeolă. Anunţul a fost făcut miercuri, 21 septembrie, de Ministerul Sănătăţii. Astfel, în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă, în 23 de judeţe. Doi copii au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, pentru care specialiştii aşteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.

Două cazuri înregistrate în Neamţ

Distribuţia cazurilor pe judeţe: la graniţa dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj – 219 cazuri, Mureş – 145 de cazuri, Arad – 113 cazuri, din care două decese la copii cu vârsta sub un an, Timiş – 71 de cazuri din care un deces la copil cu vârsta sub un an), Suceava – 27 de cazuri, Braşov – 33 de cazuri, Sălaj – 7 cazuri, Hunedoara – 14 cazuri, Caraş-Severin – 13 cazuri, Alba – 3 cazuri. Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate sau incomplet vaccinate din Bucureşti, 4 cazuri, şi din judeţele: Bacău – 3 cazuri, Bihor – 1 caz, Constanţa – 3, Dâmboviţa – 2, Giurgiu – 1, Mehedinţi – 1, Neamţ – 2, Olt – 2, Sibiu – 3, Vaslui – 1. Ministerul precizează că sintagma „cazuri sporadice” este folosită atunci când cazurile nu pot fi legate între ele în număr de minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperaţi la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

map-ruje-sept-16_16314_20148

 

„Aceşti copii au murit inutil şi fără sens”

Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor.

„Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR (n.r. – vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei). Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copii sub un an sunt protejaţi de aşa numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi”,  precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0