Prima paginăEducatie

Eminescu a fost sărbătorit în școlile romașcane

Dimensiune text

Ca în fiecare an, pe 15 ianuarie, elevii s-au aplecat din nou asupra lui Eminescu și a operei sale. În toate școlile au fost organizate spectacole și activități dedicate poetului Mihai Eminescu.

 

 

La Colegiul Național „Roman-Vodă” s-a desfășurat ediția cu numărul IX a concursului „Tot mai citesc măiastra-ți carte”, inițiat de profesorul de limba și literatura română Paul Alexandru. La concurs au participat șapte echipe din „Roman-Vodă”, câte una din fiecare clasă de gimnaziu, selectate în urma unui concurs care a avut loc în fiecare clasă. Elevii au avut de trecut probe variate: întrebări legate de viața poetului, de opera sa antumă, trebuind să recunoască poezile din care fac parte o serie de versuri, recitarea unei poezii eminesciene la alegere și rezolvarea unei integrame având ca temă opera eminesciană. „Scopul acestei manifestări, care a devenit deja o tradiție la noi în școală, este acela de a-i apropia pe elevi cât mai mult de opera eminesciană și de a le stimula interesul pentru lectură printr-o activitate extracuriculară atractivă„, a spus profesorul Paul Alexandru.

Juriul care a apreciat evoluția participanților a fost compus din profesorii Cristina Radu, director adjunct al Colegiului Național „Roman-Vodă”, și Anda Nacu și Miruna Harabagiu, elevă în clasa a X-a, participantă la etapa națională a olimpiadei de limba și literatura română în anul școlar precedent. La finele întrecerii, cei mai buni cunoscători ai operei eminesciene s-au dovedit a fi elevii de clasa a VIII-a, echipajul format din Alexandra Iosub, Roxana Macoveciuc și Daniela Roșca fiind declarat câștigător.

La Colegiul Tehnic „Miron Costin”, elevii au sărbătorit 163 de ani de la nașterea lui Eminescu și Ziua Culturii Naționale. „Elevii, atât cei de gimnaziu, cât și cei de liceu, au fost provocați la concurs. «Ce știu despre Eminescu?» a fost un bun prilej pentru elevi de a-și actualiza cunoștințele despre creația și viața poetului național. La cea de-a doua secțiune, elevii au fost invitați să-și motiveze preferința pentru una dintre creațiile eminesciene. Sărbătoarea s-a încheiat cu o dezbatere pe tema activității oamenilor de cultură romașcani sau din întreaga țară, care au devenit modele și au contribuit la îmbogățirea culturii române„, a spus profesoara Paraschiva Buciumanu, coordonatoarea activității.

La buna desfășurare a evenimentului și-au adus contribuția profesorii Nelia Lorica Havrici, director al Colegiului Tehnic „Miron Costin”, Crina Cărpușor, director adjunct al Colegiului Tehnioc „Miron Costin”, Mirela Bumbu, Lilia Borș, Artemiza Dascălu, Mihaela Ciobanu și bibliotecara Elena Anton.

COMENTARII

WORDPRESS: 0