Prima paginăSocial

Elevii și profesorii Şcolii „Vasile Alecsandri” au studiat poluarea aerului și a apei în Polonia

Elevii și profesorii Şcolii „Vasile Alecsandri” au studiat poluarea aerului și a apei în Polonia

Dimensiune text

 

Elevi și profesori ai Şcolii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” din Roman, au participat, în perioada 16 – 20 septembrie, la cea de-a treia activitate cu elevi din cadrul proiectului Erasmus+ KA 229 „European Scholar Congress on Environmental Issues”, proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, reuniune organizată de Szkoła Podstawowa nr. 10, im. J. Korczaka w Tarnobrzegu, din Tarnobrzeg, Polonia.

Delegaţiile participante au fost reprezentate de 11 profesori şi 24 de elevi din Spania, Macedonia, România şi Italia. Delegaţia Şcolii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” Roman a fost compusă din cinci elevi din grupul-ţintă (Alexia-Ioana Blanariu, Alysa-Ştefania Curpan, Marlene-Ramona Luca, Rebeca-Elena Mihoc, Elena-Ecaterina Radu), însoţiţi de  membrii echipei de proiect (Roxana-Gabriela Pătrăuceanu,  Adriana-Delia Brumă şi Maria Drăghia).

Profesorii şi elevii din şcoala coordonatoare au organizat mai multe activităţi pe tema poluării aerului („Take a Breath!”) şi a apei („Life captured in a drop of water”):
– prezentări  referitoare la poluarea aerului şi măsurarea gradului de poluare în diferite zone din oraşul Tarnobrzeg (elevii au lucrat în echipe şi au folosit diferite instrumente pentru a afla care sunt zonele cele mai poluate din oraş);
– observarea norilor, determinarea tipurilor de nori şi influenţarea acestora prin poluare;
– întâlnire cu un apicultor, care a împărtăşit din secretele albinelor, dar a subliniat şi faptul că poluarea are efecte devastatoare asupra lor;
– testarea calităţii apei din lacul Machowski – elevii, pe grupe, au efectuat experimente prin care au determinat nivelul Ph-ului, culoarea, temperatura, prezenta microorganismelor etc.

Deoarece prin proiectele de acest tip se încurajează şi schimburile interculturale, elevii şi profesorii implicaţi i-au „provocat” pe oaspeţi să prezinte un dans tradiţional din fiecare ţară, pe care apoi să-l înveţe toţi. Elevii polonezi, coordonaţi de profesorii de educaţie fizică, i-au învăţat pe partenerii lor un dans cu specific polonez, dans care a fost prezentat în cadrul  ceremoniei de încheiere a activităţilor. De asemenea, elevii au participat  la ateliere de creaţie, au pictat semne de carte şi au confecţionat figurine folosind tehnica origami.

„Organizatorii au inclus în program şi latura istorică a Poloniei, organizând o excursie în oraşul Cracovia, capitalei regilor polonezi,  excursie care a cuprins vizitarea celei mai vechi univeristăţi din Polonia (Universitate Jagiellona), a catedralei Wawel şi a oraşului subteran. Cele cinci zile petrecute  la Szkoła Podstawowa nr. 10, im. J. Korczaka au însemnat prieteni noi, comunicare şi colaborare în  realizarea activităţilor, informaţii şi cunoştinţe noi, experienţe de viaţă. Următoarea întâlnire va avea loc la Opshtinsko osnovno uchilishte Kocho Racin Kumanovo, în  Macedonia”, a precizat profesor Adriana-Delia Brumă.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0