Elevii și profesorii de la Colegiul „Miron Costin”, implicați în combaterea discursului instigator la ură

Elevii și profesorii de la Colegiul „Miron Costin”, implicați în combaterea discursului instigator la ură

Vulpițele Galbene termină turul de campionat pe locul al patrulea
Elevii Colegiului Tehnic „Miron Costin” se pregătesc pentru concursul „Romașcanii au talent”
Întrecere „cu măşti” la „Miron Costin”

 

În perioada 9 – 10 noiembrie a avut loc, la Bucureşti, un summit internaţional la care au participat tineri din zece ţări, printre care și doi reprezentanți ai Colegiului Tehnic „Miron Costin” Roman. Este vorba despre a doua ediţie a evenimentului internaţional EDYS (European Digital Youth Summit), unde organizatorii şi-au propus dezbaterea unor teme de actualitate, între care participarea activă a tinerilor și combaterea discursului instigator la ură.

La acest eveniment au participat şi doi reprezentanţi ai Colegiului Tehnic „Miron Costin” Roman, eleva Cristiana Crețu (clasa a XII-a A) şi profesor Anda Claudia Murariu, alături de tineri (elevi, studenţi), cadre didactice, lucrători de tineret şi reprezentanţi ai ONG-urilor din zece ţări.

Pe lângă sesiunile informative şi dezbaterile pregătite de organizatori, participanţii au fost implicaţi şi în ateliere de lucru pentru identificarea unor strategii, metode şi instrumente de participare activă la viaţa comunităţii şi de combatere a discursului instigator la ură.

„Summitul a reprezentat o oportunitate excelentă de dezvoltare personală şi profesională, având componenta socializării, dar şi reale beneficii ce pot aduce un plus de valoare în actul didactic, în relaţia profesor-elev şi chiar în relaţia individ-comunitate. Cu prilejul summitului, am conştientizat că profesorii îşi pot asuma rolul de a promova drepturile omului, de a accesibiliza informaţiile pentru tinerii care, în consecinţă, pot combate discriminarea. Rolul cadrului didactic este, aşadar, esenţial. Chiar dacă nu putem avea controlul deplin, chiar dacă nu reuşim să gestionăm problemele şi conduita tuturor elevilor, mai ales în mediul online, putem contribui semnificativ la combaterea urii, dacă aducem în prim-plan drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Desigur, informaţiile despre legislaţie şi apelul la autorităţi în cazul identificării discursului instigator la ură sunt componente preţioase ale activităţii de educator”, a precizat profesor Anda Murariu.

Cristiana Crețu găseşte că întâlnirea de la Bucureşti a fost de bun augur, pentru că a aflat despre realizările proiectului „Balkans without hate”, respectiv despre filmul SIGEMBR ca instrument de învăţare a aspectelor pozitive ale multiculturalismului: „Un alt câştig al participării ar fi dezvoltarea şi exersarea competenţelor lingvistice, dat fiind că activităţile se susţin numai în limba engleză. Dialogul cu tineri de aceeaşi vârstă, prilejul de a asculta speakeri de renume la nivel european sau specialişti în problematica Holocaustului reprezintă tot atâtea motive de bucurie pentru participarea mea la acest eveniment. Voi împărtăşi cu colegii mei de la Colegiul Tehnic «Miron Costin» şi nu numai tot ce am învăţat aici”.

Evenimentul internaţional EDYS (European Digital Youth Summit) a fost organizat de Asociaţia GEYC din capitală, sub patronajul Parlamentului European şi sub Patronajul Președinției slovace a Consiliului UE, fiind înscrisă între activitățile de celebrare a zilei de 9 noiembrie, Ziua antisemitismului și împotriva fascismului.

colegiul-tehnic-miron-costin-summit-edys-1

colegiul-tehnic-miron-costin-summit-edys-2

colegiul-tehnic-miron-costin-summit-edys-3

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!