Prima paginăSanatate

Elevii și pensionarii merg încolonați la CAS Neamț

Dimensiune text

Ei trebuie să probeze calitatea de asigurat.

 

 

Elevii care au împlinit 18 ani și care continuă școala sînt obligați să se deplaseze la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț pentru adeverință de asigurat. Fără această adeverință, ei nu pot beneficia de servicii medicale gratuite sau consultații la medicul de familie. Aceștia s-au plîns în repetate rînduri că Sistemul Informatic Unic Integrat nu validează ca asigurați elevii care au împlinit 18 ani, astfel că aceștia din urmă trebuie să se deplaseze la sediul instituției pentru a obține adeverința de asigurat.

Elevii care au împlinit 18 ani trebuie să obțină de la conducerea instituției de învățămînt adeverință de elev. Împreună cu o copie a cărții de identitate, ei trebuie să se prezinte la noi, unde li se eliberează, pe loc, adeverința de asigurat. Noi nu avem de unde să știm dacă, odată ce a împlinit 18 ani, mai continuă școala ori și-a deschis o afacere sau are alte venituri, întrucît școlile nu au obligația să ne comunice acest lucru. Pe baza acestei adeverințe, elevii vor beneficia de servicii medicale gratuite, ca orice asigurat„, a precizat jurist Valerică Frățilă, președintele CAS Neamț.

Aceeași obligație de a se prezenta la sediul insituției o au și pensionarii care beneficiază de medicamente compensate și gratuite. „Pentru a beneficia de medicamente gratuite și compensate în proporție de 90%, pensionarii dau, mai întîi, o declarație pe proprie răspundere că au venituri mai mici de 700 de lei. Cei care depășesc această sumă beneficiază de medicamente compensate și gratuite în proporție de 50%. Ulterior, ei sînt chemați la sediul instituție noastre cu ultimul cupon de pensie, pentru a face dovada că, într-adevăr au pensii sub 700 de lei. Anul trecut, au fost cazuri în care pensionarii au mințit, pentru că realizau și alte venituri în afară de pensie, iar noi i-am depistat pe baza declarațiilor pe care le-am primit de la Administrația Financiară„, a mai spus jurist Valerică Frățilă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0