Elevii romașcani „au încercat” Europa culinară

Elevi și profesori de la Colegiul Tehnic „Danubiana” au petrecut 10 zile în Tucia, unde s-au întâlnit cu partenerii din proiectul „Caleidoscop – o aventură culinară europeană”.

 

 

Un grup format din 20 de elevi și cinci profesori de la Colegiul Tehnic „Danubiana” a fost în Turcia într-o adevărată „expediție culinară”,  la cea de-a doua întâlnire a participanților la proiectul „Caleidoscop – O aventură culinară europeană”. Proiectul  bilateral Comenius este obținut prin intermediul Programului învățare pe tot parcursul vieții, promovat de Agenția Națională Pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Reuniunea a avut loc în orașul Kahramanmaraș. Școala parteneră este Mesleki Eğitim Merkezi Kahramanmaraș, considerată cel mai mare centru de formare profesională a tinerilor din zonă în meserii din domeniul alimentației publice, dar și din domeniile electronic și industrie textilă.

turcia 20062În cadrul întâlnirii de proiect din Turcia s-au prezentat rezultatele activităților desfășurate până acum și s-au vizionat prezentările efectuate de elevi referitoare la unitățile școlare din care provin. Deasemenea, elevii au participat la cursuri introductive de limba română și de limba turcă, activitate care a stârnit interes de ambele părți. Elevii au avut parte și de plăcute activități practice în bucătărie.
„Am putut asista împreună cu copiii la pregătirea mâncărurilor tradiționale, familiarizându-ne cu varietatea ingredientelor, condimentelor și sosurilor din bucătăria turcă. În cadrul parteneriatului s-a urmărit dezvoltarea unui lexicon de termeni  tehnici comuni folosiți în bucătăriile tradiționale: unelte de bucătărie, procese, condimente, ingrediente, denumiri de mâncăruri, originea mâncării și rețete curente. S-au vizitat unități tradiționale de preparare a mâncării, unde s-a urmărit procesul tehnologic și s-a discutat cu inginerul responsabil cu producția, dar și cu directorul instituției. Deoarece orașul Kahramanmaraș este renumit în Turcia pentru industria textilă, am vizitat și o întreprindere din domeniu, Pissero, în care se produceau confecții textile pentru bărbați. Orașul mai este cunoscut ca fiind cel mai renumit producător de înghețată din Turcia, dondurma în limba turcă, cuvânt pe care copiii l-au învățat foarte bine”, a spus profesoara Nadia Cârcu, coordonatorul proiectului.
Echipei Colegiului Tehnic „Danubiana” i-a revenit și sarcina instalării platformei educaționale a proiectului. „Ne-am întors mai bogați în cunoștințe istorice, geografice, religioase, etnice și culturale, acestea fiind cele mai importante „achiziții” ale proiectelor internaționale, oportunitatea de a le oferi tinerilor o imagine reală despre lume”, a spus profesoara Cristina Avădănii, participantă la proiect.

Proiectul se desfășoară pe o durată de doi ani. Obiectivele proiectului sunt învățarea limbilor străine folosind o varietate de metode practice, utilizarea instrumentelor TIC și multimedia în procesele de învățare, creșterea nivelului de înțelegere a diferențelor și asemănărilor istorice, culturale și gastronomice existente între cele două țări, date de istoria comună dintre ele, ceea ce ar putea contribui la creșterea gradului de acceptare a celorlalți, a gradului de conștientizare a fraternității, cooperării și toleranței, pentru a promova echitatea, coeziunea socială și cetățenia activă.

[sam id=”3″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0