Elevii romașcani au făcut studii ecologice în Turcia

Dimensiune text

Un grup de elevi de la Colegiul Național „Roman Vodă”, însoțit de profesorul Cătălin Macovei, a participat timp de o săptămînă la activități de monitorizare a modului de viață în cazul unor specii rare de păsări dintr-o zonă protejată, pentru cunoașterea comportamentului acestora.

 

 

Activitatea s-a desfășurat în localitatea Develly, în zona centrală a Turciei, în cadrul proiectului „Păsările Paradisului”, patronat de primăria orașului Develly și susținut financiar cu fonduri de la Uniunea Europeană. În proiect au fost implicați tineri din Turcia, România, Bulgaria și Ungaria. Paralel cu această activitate, în cadrul proiectului au fost desfășurate o serie de activități conexe, prin intermediul cărora gazdele și-au promovat specificul local.
Activitățile de bază ale proiectului s-au desfășurat în rezervația naturală de la Yesilsar, unde monitorizarea speciilor rare de păsări a fost efectuată atît în natură, în mod direct, cît și în cadrul centrului de cercetare amenajat în apropierea rezervației, în mod indirect, prin intermediul camerelor video funcționale 24 de ore din 24. În urma observațiilor asupra comportamentului păsărilor s-a ajuns la o concluzie unanimă, și anume aceea că, pe fondul antropizării radicale din zonă, rezervația de la Yesilsar reprezintă un biotop unic pentru păsări rare, așa cum sînt păsările flamingo„, a spus profesorul Cătălin Macovei.

Activitatea a fost completată de numeroase vizite în zone cu rezonanță turistică, precum Complexul Arhitectural și Istoric Cappadocia, Cascadele de la Kapuz Basi.
De asemenea, au fost efectuate vizite la instituții din zonă, unde participanții la proiect au fost întîmpinați de oficialități ale orașului și ale districtului, precum și vizite la ferme zootehnice, ferme pomicole și fabrici de covoare.

Activitățile proiectului s-au finalizat prin intermediul unei seri interculturale, în cadrul căreia au fost prezentate filme, obiceiuri și tradiții specifice fiecărei țări în parte.
Proiectul a avut un rol important și în construirea unor relații de cooperare viitoare. S-au schimbat impresii, păreri, s-au tras concluzii și, unanim, ne-am exprimat dorința de a ne reîntîlni. Putem vorbi de o activitate reușită, cu rol educativ, constructivă din punct de vedere social, reprezentativă pentru valorile promovate în prezent în cadrul Uniunii Europene„, a spus profesorul Cătălin Macovei.COMENTARII

WORDPRESS: 0