Elevii mai confundă școala cu ringul de box

Dimensiune text

Cazurile de violenţă înregistrate în luna octombrie s-au redus la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Incidentele violente petrecute în şcoli în prima lună plină de şcoală din acest an şcolar s-au redus la jumătate, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului şcolar trecut. Conform unui raport întocmit de Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ, în luna octombrie a anului 2013 s-au înregistrat 204 cazuri de violenţă, în comparaţie cu 515, câte se consumaseră în luna octombrie a anului 2012. Cele mai multe dintre cazurile înregistrate intră în sfera violenţelor verbale. În 84 dintre cazuri, elevii au vorbit urât, şi-au adresat cuvinte injurioase, s-au tachinat, s-au ameninţat şi s-au hărţuit verbal. În alte 51 de cazuri, incidentele au degenerat în loviri, răniri, îmbrânceli, iar în cinci cazuri s-a ajuns la situaţii care au căzut sub incidenţa legii, elevii fiind vinovaţi de furt, de vagabondaj, agresiuni sau tâlhării.

În 46 de cazuri, elevii s-au făcut vinovaţi de încălcări ale regulamentelor de ordine interioară, au întârziat repetat la ore, au părăsit sălile de clasă în timpul cursurilor sau, şi mai grav, în 18 situaţii au avut atitudini ireverenţioase şi sfidătoare la adresa profesorilor. Cei mai mulţi dintre elevii implicaţi în astfel de incidente sunt scandalagii de profesie, având în vedere că în cele 204 incidente au fost implicaţi 153 de elevi, marea majoritate fiind băieţi.

„Ne aflăm pe un trend descrescător al incidentelor violente consumate în unităţile de învăţământ, pe fondul măsurilor întreprinse, în ultimii ani, de toţi oamenii şcoli. Sunt cuprinse aici monitorizarea atentă a tuturor situaţiilor de violenţă şi consilierea elevilor implicaţi, o relaţie strânsă de colaborare cu familia şi cu partenerii educaţionali şi implicarea elevilor în diverse proiecte educaţionale. Este îmbucurător faptul că nu ne confruntănm în judeţ cu cazuri de violenţe grave”, a spus inspectorul şcolar pentru activităţi educative Eugen Dinu Vasiliu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0